Dodaj ofertę za darmo

Wyniki wyszukiwania dla frazy: przemysł mięsny

Liczba znalezionych wiadomości: 63

  • 2014-11-07 | Komentarze: 0

    Minął pierwszy kwartał rosyjskiego embarga

    W ciągu ostatnich trzech miesięcy Rosja zablokowała import produktów spożywczych z krajów Unii Europejskiej. Zakazem objęto nie tylko jabłka i gruszki, lecz także owoce pestkowe, wszystkie odmiany kapusty, wieprzowinę, wołowinę, podroby wołowe, skrawki, drób, ryby, warzywa, sery, mleko. W tym czasie w Polsce ruszyły dwie kampanie społeczne: „Made in Poland” oraz „Jem bo polskie”, których celem jest wypromowanie krajowych produktów wśród polskich konsumentów i na azjatyckich rynkach. Rząd obiecał 3,5 mld zł wsparcia dla polskich przedsiębiorców, UE zaś 125 mln euro. Według prognoz straty producentów owoców i warzyw wyniosą niemal 500 milionów euro, a na początku 2015 roku dynamika eksportu do Rosji spadnie z 15 procent do jedynie 2-3 procent. Tak w kilku zdaniach można streścić pierwszy kwartał rosyjskiego embarga i jego skutki. Poniżej prezentujemy szczegółowe kalendarium tego krytycznego pierwszego kwartału i opinie przedstawicieli różnych obszarów biznesu.

  • 2014-10-08 | Komentarze: 0

    Letnie przysmaki dostępne przez cały rok – warzywa w puszkach marki Happy Frucht

    Lato powoli odchodzi w zapomnienie. Razem z ciepłymi miesiącami z warzywnych straganów znikają nasze ulubione przysmaki. Nie oznacza to jednak, że trzeba się z nimi pożegnać do następnego sezonu. Marka Happy Frucht proponuje nam szereg produktów, które pozwolą cieszyć się bogatymi w cenne witaminy i minerały warzywami nawet w środku zimy.

  • 2014-05-26 | Komentarze: 0

    Jak rozszyfrować etykiety?

    Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki cukru oraz polepszacze smaku. Nie wierzysz? Czytaj uważnie etykiety na produktach spożywczych - radzi Fundacja BOŚ.

  • 2014-03-19 | Komentarze: 0

    Owocowa Wielkanoc z Suszoną Śliwką, Morelą i Żurawiną marki KRESTO

    Gdy przyroda budzi się do życia po zimowym śnie, na drzewach pojawiają się pierwsze zielone pąki, oko zaczynają cieszyć fioletowe krokusy – wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że nadchodzi wiosna. Wtedy też zaczynamy już powoli myśleć o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. To doskonała okazja, by pochwalić się najbliższym kulinarnymi umiejętnościami. W przygotowaniu świątecznych potraw pomocne będą Suszone Morele, Żurawina i Śliwki marki Kresto.

  • 2014-01-09 | Komentarze: 0

    POLAGRA-FOOD 2014

    Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych

  • 2014-01-08 | Komentarze: 0

    MEAT MEETING 2014

    Targi Przemysłu Mięsnego

  • 2013-11-14 | Komentarze: 0

    Inteligentne opakowanie w walce z marnowaniem żywności

    Każdego roku w Europie wyrzuca się prawie 90 milionów ton żywności. Wspierany przez fundusze europejskie projekt ISA-PACK ma znacząco zmniejszyć to zjawisko dzięki pracom nad nowoczesnym opakowaniem z folii polimerowej. W międzynarodowym przedsięwzięciu, w którym uczestniczą podmioty komercyjne, jak i jednostki naukowe, bierze udział poznańska firma Intrex, która współpracuje przy tworzeniu inteligentnego wskaźnika świeżości pakowanego produktu.

  • 2013-10-17 | Komentarze: 0

    Niezapomniana edycja!

    Ponad 54 000 zwiedzających, blisko 1 000 wystawców z 32 krajów, kilkadziesiąt Złotych Medali MTP – tak najkrócej można podsumować minioną edycję aż sześciu wydarzeń targowych, których wspólnym mianownikiem była branża spożywcza, hotelowa i gastronomiczna oraz wszystko to, co z nimi związane.

  • 2013-08-29 | Komentarze: 0

    Sezon na kukurydzę

    Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat.

  • 2013-06-13 | Komentarze: 0

    Wyroby Pekpolu produktami WIOSNA 2013 w przemyśle mięsnym

    W konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2013, zostały nagrodzone aż cztery wyroby ZM Pekpol. Wśród wyróżnionych specjałów znalazły się: „Pasztetowa Ostrołęcka”, „Pasztetowa Delikatesowa” oraz „Schab w galarecie” i „Szynka w galarecie”. Wiosenna edycja plebiscytu, który organizuje Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego, odbyła się po raz XXXIX.

Strona 1 z 7
 1  2  3  4  5  6  ...  7   następna »