Wyniki wyszukiwania dla frazy: SZCZAW
Liczba znalezionych wiadomości: 13
-
2023-03-14 | Komentarze: 0
Inspiracje na wiosenne menu
Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu. Znudzeni już gęstymi zupami i rozgrzewającymi daniami, z coraz większym apetytem przeglądamy ofertę lokalnych ryneczków. A dominują wśród nich długo wyczekiwane nowalijki. Zobacz, jak w smakowity i niekoniecznie oczywisty sposób wykorzystać je w kuchni.
-
2014-07-10 | Komentarze: 0
Naturalne Gotowanie – zupa szczawiowa z groszkiem
Wystarczy dodać gotowy szczaw Urbanka do bulionu i gotowe! Albo ugotować zupę wg przepisu poniżej!
-
2014-06-23 | Komentarze: 0
Rabarbar w parze z truskawką ! Wielki powrót rabarbaru
Rabarbar to jedna z tych roślin, które większość z nas pamięta z dzieciństwa – bo latem u babci piło się rabarbarowy kompot. Gdy świat się zmienił, wszędzie można było kupić sok z pomarańczy i może dlatego zapomnieliśmy o rabarbarze. Ale nieco zapomniane warzywo (tak - warzywo, nie owoc) znowu wraca do łask.
-
2014-04-03 | Komentarze: 0
Smaczne i zdrowe powitanie wiosny
Czy powinniśmy sięgać po nowalijki? Jaka roślina może z powodzeniem zastąpić gumę do żucia? Dlaczego po zimie miewamy większą ochotę na mleko i napoje mleczne? Na te i inne pytania dotyczące wiosennego jadłospisu odpowiada mistrz kuchni Mirek Drewniak.
-
2014-03-11 | Komentarze: 0
Aromat świeżych ziół przez cały rok w twojej kuchni? To możliwe!
Idealna kuchnia, w której delikatne zioła, takie jak pietruszka czy koperek, nie tracą swojej świeżości, aromatu, witamin, nie wysychają i są zawsze pod ręką, gdy chcemy ich użyć? Teraz, dzięki nowej kategorii w ofercie FRoSTY – ziołom mrożonym − to możliwe!
-
2013-07-01 | Komentarze: 0
Sałatka ogórkowo-szczawiowa
-
2013-06-25 | Komentarze: 0
Czas na szczaw! Jak zrobić omlet ze szczawiem i żółtym serem?
Za walory lecznicze i smakowe doceniany był już w starożytnym Rzymie. Pobudza trawienie, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz usprawnia pracę wątroby. Mowa oczywiście o szczawiu. Sezon na niego już trwa. Warto włączyć to warzywo do kulinarnego menu, ponieważ zawiera cenne dla zdrowia witaminy, jak: C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Szczaw kojarzy się przede wszystkim z zupą szczawiową, jednak jego kwaśne listki z powodzeniem możemy dodawać do innych potraw. Doskonale smakuje jako dodatek do omletu z żółtym serem. Sprawdź nasz przepis!
-
2013-06-18 | Komentarze: 0
Graj w zielone, wygraj zdrowie – dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Niektóre z nich już możemy kupić, na niektóre sezon niebawem się rozpocznie. Co takiego mają w sobie, że warto po nie sięgać? Jak je przyrządzać, by menu z ich udziałem nie było nudne? Sprawdźmy!
-
2012-11-08 | Komentarze: 0
Kolejne produkty z nowymi etykietami Firmy Bracia Urbanek
Wprowadzony w październiku br chrzan delikatesowy był pierwszym produktem Firmy Bracia Urbanek, który zmienił swój design. W chwili obecnej łowicki producent wprowadził na rynek kolejne słoiczki z kremowymi etykietami i charakterystycznymi, zielonymi liśćmi, symbolizującymi naturalny charakter marki.
-
2012-02-17 | Komentarze: 0
Zjedz i rozgrzej się
Jakie potrawy są idealne na chłodne dni z uwagi na właściwości rozgrzewające? O poradę zapytaliśmy dietetyka, który wskazał najważniejsze składniki zimowego menu.
1 2 następna »