Zupa krem chrzanowa z serem i plackiem ziemniaczanym
2016-02-03
Pyszny, gęsty krem z chrzanem a do tego placek ziemniaczany!
Składniki na zupę dla 4-6 osób:
• 2 l domowego bulionu lub 2l wody + uniwersalna przyprawa typu vegeta
• 1 duża cebula
• masło
• 5 małych ziemniaków
• dwie 100g kostki serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
• 3 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
• 100g tartego chrzanu bez dodatków
• sól, pieprz do smaku
Składniki na placki ziemniaczane:
• ½ kg ziemniaków
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 1 jajko
• 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
• 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
• sól i pieprz do smaku
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Całość podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą z vegetą, dodajemy serki i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Tak przygotowaną zupę blendujemy i zagęszczamy kaszą jaglaną. Na sam koniec dodajemy dwie, kopiaste łyżki tartego chrzanu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy placki:
Ziemniaki i marchewki trzemy na tarce o małych oczkach, cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Warzywa przekładamy na sitko i mocno odsączamy,
a następnie przekładamy do miski, dodając jajko, mąkę. Całość dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Z masy formujemy cienkie placki i smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim gazie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Gorący krem przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy placek ziemniaczany (możemy go pokroić), dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl
• 2 l domowego bulionu lub 2l wody + uniwersalna przyprawa typu vegeta
• 1 duża cebula
• masło
• 5 małych ziemniaków
• dwie 100g kostki serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
• 3 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
• 100g tartego chrzanu bez dodatków
• sól, pieprz do smaku
Składniki na placki ziemniaczane:
• ½ kg ziemniaków
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 1 jajko
• 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
• 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
• sól i pieprz do smaku
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Całość podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą z vegetą, dodajemy serki i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Tak przygotowaną zupę blendujemy i zagęszczamy kaszą jaglaną. Na sam koniec dodajemy dwie, kopiaste łyżki tartego chrzanu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy placki:
Ziemniaki i marchewki trzemy na tarce o małych oczkach, cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Warzywa przekładamy na sitko i mocno odsączamy,
a następnie przekładamy do miski, dodając jajko, mąkę. Całość dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Z masy formujemy cienkie placki i smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim gazie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Gorący krem przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy placek ziemniaczany (możemy go pokroić), dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl
Autor: PR CLUB
- Przepisy kulinarne
-
2016-03-21 12:46:49 | Komentarze: 2
Sałata z malinami i serkiem SERTOP
Z kultowym Złotym Ementalerem!
-
Sałata z łososiem i serem
-
Omlet z maką jaglaną i serkiem
-
Cytrynowy mazurek z kremem Ekler
-
Sznycelki
-
Panierowany filet z mintaja
-
Paluchy drożdżowe z serem
-
Drożdżowe paluchy z czarnuszką
-
Zapiekane bataty z serkiem
-
Marchewka z serem i kaszą