Zupa cebulowa

2015-03-05

Niezwykle aromatyczna!

Składniki:
• ½ kg cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki masła klarowanego lub oleju
• 3 łyżki tymianku Cykoria
• 1/3 kostki mieszanki warzywnej Cykoria
• Pieprz czarny Cykoria
• Sól
• Szklanka białego, wytrawnego wina
• 3 szklanki bulionu


Przygotowanie. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie mocno szklista, dodajemy białe wino, odrobinę soli oraz czosnek i dusimy ją do momentu, aż cały płyn wyparuje. W tym czasie wlewamy do garnka 1l wody i dodajemy do nie 1/3 kostki suszu warzywnego a następnie gotujemy 20 minut. Gotową cebulę przekładamy do bulionu, dodajemy tymianek i masło i gotujemy ok.40 minut. Doprawiamy pieprzem i podajemy gorącą na stół z pajdą chleba lub grzankami.
www.cykoria.pl

Autor: PR CLUB