Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy, SweetTARGi 2014

2014-03-07

Zakończyły się V targi branżowe SweetTARGi w Katowicach. Wraz z zakończeniem targów do historii przeszła również kolejna edycja Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy.

Młodość, pasja i rock and roll! Tak najkrócej można podsumować tegoroczną edycję konfrontacji adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej podczas SweetTARGi 2014. 

Ideą Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy jest otwartość i ogólna dostępność oraz współpraca przeciwstawiona rywalizacji. Ogromne zainteresowanie rozgrywanymi podczas katowickich targów uczniowskimi mistrzostwami, kolejny raz potwierdziło słuszność tych założeń. Pogodna i życzliwa atmosfera oraz dowolność w wyborze tematu i formy pracy to atuty odróżniające organizowane przez MAMZ konkursy od podobnych imprez. Konkursowe zmagania uczniów przebiegały w pełnym pozytywnej energii klimacie.

Z założenia konkurs ten ma być prezentacją możliwości i potencjału młodzieży i podobnie jak w poprzednich edycjach prezentacje uczniowskich zespołów dalekie były od stresującej rywalizacji. Długo trzeba by opisywać mistrzowskie popisy, w których mieliśmy możliwość uczestniczyć... najlepiej obrazują je prace wykonane podczas konkursu i rozpromienione twarze twórców...

W III Mistrzostwach Mistrzostwach Młodych Cukierników i Piekarzy wzięło udział 30 uczniów z Tarnowskich Gór, Zabrza, Lublina, Krakowa, Rybnika, Rydułtów, Żor i Jastrzębia – Zdroju.

W rozłożonym na dwa dni konkursie zaprezentowało swój talent i umiejętności 15 dwuosobowych zespołów cukierników i piekarzy. Efekty pracy uczniów wzbudzały zachwyt publiczności, która bezustannie oblegała stanowiska konkursowe. Dzięki otwartej formule konkursu udało się zniwelować barierę pomiędzy startującymi, a widzami, którzy chętnie wchodzili w interakcję rozmawiając z zawodnikami, wypytując o receptury i sekrety wykonania prac. Był to zamierzony i ważny element tegorocznych Mistrzostw, który znacząco wpłynął na atrakcyjność pokazów.

Mistrzostwa uświetniła Teresa Trzaskalik, absolwentka MAMZ prowadząc autorskie pokazy, które bezustannie przyciągały do stoiska tłumy zwiedzających.

Ewenementem tegorocznej edycji Mistrzostw była również omal 100% zgodność członków komisji oceniającej co do wyboru wyróżnionych prac. 

W kategorii Piekarz za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono zespoły w składzie:

Miejsce I

- Karolina Mendel
- Sebastian Mastzlerz

Temat dzieła: Kompozycja przestrzenna z ciasta martwego inspirowana pracami Pana Wiesława Kuci.

Zespół reprezentował Zasadniczą Szkołę Zawodową nr 15 w Lublinie.

II Miejsce

- Aleksandra Próchnicka
- Julita Juszczyk

Temat dzieła: Wiatrak, kompozycja przestrzenna z ciasta piernikowego.

Zespół reprezentował OHP w Rybniku

III Miejsce

- Konrad Cieśnielewski
- Grzegorz Krzemecki

Temat dzieła: Chleb okolicznościowy dekorowany ornamentami roślinnymi z ciasta martwego.

Zespół reprezentował Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu

W kategorii Cukiernik za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono zespoły w składzie:

I Miejsce

- Kinga Szulik
- Agata Wuzik

Temat dzieła: "Cylinder Szalonego Kapelusznika", kompozycja przestrzenna wykonana na bazie ciasta biszkoptowego dekorowana kremami i masami plastycznymi.

Wolny zespół honorowo reprezentujący MAMZ i firmę Savpol

II Miejsce

- Agnieszka Sokół
- Dawid Rodzik

Temat dzieła: tort trzypiętrowy wykończony masami plastycznymi i udekorowany ornamentem kwiatowym 

Zespół reprezentował Cukiernię - Lodziarnię Melba w Krzeszowicach

III Miejsce

- Klaudia Kolano
- Mateusz Puzyno

Temat dzieła: Skrzypce Stradivariusa, praca wykonana z przekładanych kremem blatów biszkoptowych wykończona cukrem plastycznym.

Zespół reprezentował Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach oraz firmę Baker. 


Przyznano również nagrodę specjalną dla Pani Teresy Trzaskalik za prowadzone podczas dwóch dni autorskie pokazy karmelarstwa i sugarcraftingu.

Oceny dokonali jurorzy w składzie: Wojciech Kawecki (Zeelandia), Szymon Wolański (Savpol), Aleksander Granieczny (Baker), Robert Zych (Eco Trade) pod przewodnictwem Joanny Wróbel (red. naczelna czasopism Cukiernictwo i Piekarstwo).

Podziękowania


Serdecznie dziękuję osobom prywatnym, organizacjom, firmom i placówkom oświatowym wspierającym działania Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego oraz mającym swój wkład w organizację III Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy. 

Podziękowania adresuję w szczególności do: 

- Centrum Targowego FaireExpo, organizatora targów SweetTARGi za umożliwienie organizacji Mistrzostw i udzieloną pomoc organizacyjną i techniczną.
- Firmy Savpol za ufundowanie surowców oraz udostępnienie wyposażenia technicznego
i środków transportu 
- BT Polan Travel za ufundowanie nagród dla laureatów w postaci voucherów na imprezy turystyczne organizowane przez biuro
- Firmy Elamed, wydawcy czasopism branżowych Cukiernictwo i Piekarstwo za patronat medialny i ufundowanie statuetek dla zwycięzców Mistrzostw
- Firmy Baker za udostępnienie zasobów ludzkich koniecznych do sprawnego i bezpiecznego przebiegu Mistrzostw oraz ufundowanie specjalnej nagrody rzeczowej
- Firmy Food Colors za udostępnienie zestawów specjalistycznych barwników spożywczych
- Firmy Piekarnia - Cukiernia Wysłucha za przygotowanie półproduktów i udostępnienie specjalistycznego sprzętu
- Pana Aleksandrowa Graniecznego za pomoc organizacyjną, zaangażowanie i życzliwość oraz wsparcie okazywane uczestnikom konkursu
- Pana Krzysztofa Wysłuchy za wsparcie w organizacji Mistrzostw na etapie planowania, przygotowań i realizacji
- Nauczycieli i wychowawców za opiekę nad uczniami uczestniczącymi w Mistrzostwach
- Wszystkim wystawcom targowym za zamiłowanie do głośnego rock and rolla 
- Szkołom za to że nie przeszkadzały 
- Mojej żonie za wyrozumiałość 

Liczę, że również w przyszłości nie zabraknie pomocy, wsparcia i życzliwości podczas organizacji kolejnych edycji Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy.

Konkol Szymon – lider MAMZ, organizator Mistrzostw




Aktualności

2020-09-04 12:01:50 | Komentarze: 0

Szczypta wiedzy o pieprzach

Pieprz to, obok soli, najbardziej znana przyprawa na całym świecie i stosowana w niemal każdej kuchni. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też właściwości prozdrowotne, dlatego po młynek z czarnymi ziarnami warto sięgać jak najczęściej. A co z innymi wersjami kolorystycznymi? Marka Appetita podpowiada, jak ich używać i jak uratować zbyt pieprzne dania!

„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły

25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka

Ishida: Nowe modele zwiększające możliwości pakowania owoców

Naturalne suplementy odchudzania. Przypraw dietę z Appetitą

Grześki latem nie pływają w czekoladzie!

Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki

Illy stawia na naważarki od Ishida

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?