Dodaj ofertę za darmo

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

2017-10-13

Trend zdrowego odżywiania się jest coraz popularniejszy. Polacy chcą wybierać produkty najwyższej jakości i – między innymi – uważać na tłuszcze trans. W odpowiedzi na tę potrzebę i w trosce o zdrowie, ZT „Kruszwica” S.A. oferuje gamę produktów do smarowania pieczywa, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe i praktycznie nie zawierające izomerów trans.



Tłuszcze trans mogą występować naturalnie (w mięsie i produktach odzwierzęcych przeżuwaczy, np. krów) lub powstawać wskutek niecałkowitego uwodornienia lub utwardzenia tłuszczów. Spożywanie zbyt dużej ich ilości jest niekorzystne dla zdrowia: podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych1.

Niestety, eliminowanie produktów zawierających tłuszcze trans nie jest proste. W Polsce, i w Europie ustawodawstwo nie zezwala producentom znakować opakowań informacją o zawartości tłuszczów trans. Konsumenci mogą ich unikać tylko poprzez rezygnacje z produktów, zawierających częściowo utwardzone oleje roślinne i ograniczenie spożycia odzwierzęcych produktów przeżuwaczy.

Nie ma także prawnego obowiązku ograniczania tłuszczów trans w produktach, ale producenci mogą dobrowolnie minimalizować ich zawartość. Działania w tym kierunku podsumowano w kodeksie postępowania IMACE (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn). Członkowie Stowarzyszenia dążą do tego, żeby wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania zawierały mniej niż 2% izomerów trans w przeliczeniu na zawartość tłuszczu, co odpowiada ilości 1% energii z tłuszczów na dobę.

Według najnowszych badań składu kwasów tłuszczowych w produktach do smarowania pieczywa2, margaryny kubkowe w Polsce, pod względem zawartości tłuszczów trans, są zgodne z rekomendacjami IMACE, a nawet je przewyższają. 95% miękkich margaryn kubkowych praktycznie nie zawiera tłuszczów trans, czyli ich ilość w produkcie nie przekracza 1%3. Polskim producentem, który potwierdza, że wszystkie produkty do smarowania z jego oferty zawierają poniżej 1% tłuszczów trans jest ZT „Kruszwica” S.A.

W ofercie margaryn ZT „Kruszwica” S.A. znajdują się takie marki, jak np. „Smakowita”, „Naturima”, „Optima Cardio”, „Słynne MR roślinne”, czy „Masmix”.


1 EFSA Journal. 2010;8(3):1461
2 K. Okręglica, H. Mojska, M. Jarosz, A. Jarosz, Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce, “Żywienie człowieka i metabolizm” 2017 nr 1, s. 5-17
3 „Maksymalna zawartość tłuszczów trans w dziennej racji pokarmowej powinna ograniczać się do 1% dostarczanej z pożywieniem energii. Izomery trans w produktach, które nie przekraczają tej wartości, określa się mianem ‹praktycznie nieobecne›”. Patrz np.: SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY na temat obecności izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności oraz w ogólnej diecie populacji UE, Bruksela, 3.12.2015 r.

Źródło: ZT „Kruszwica” S.A.





Aktualności

2016-10-06 12:54:59 | Komentarze: 0

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Lubelska, najbardziej kolorowa marka alkoholu w Polsce, może pochwalić się nowym designem butelki i etykiety. Dzięki odświeżonemu wizerunkowi Lubelska sprawdzi się nie tylko jako partner dobrej zabawy, ale też podczas bardziej eleganckich okazji. Produkt w nowej odsłonie dostępny będzie już pod koniec września.

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką

Najważniejsza impreza w branży opakowań już w kwietniu! 8. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations

Cykoria Liderem Polskiego Biznesu

Wielkanoc po Chrzanowsku

Kolejne Święta za pasem

CYKORIA ambitnie w 2016 roku

SERTOP podsumowuje 2015 rok

Chrzanowska Manufaktura Wędlin partnerem turnieju Pucharu Polski w hokeju na lodzie.