Zapiekane bataty z serkiem

2016-02-03

Doskonałe na obiad i na kolację!

Składniki dla 2 osób:
• 1 duży batat
• 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
• 2-3 łyżki mleka
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• 5 łyżek soku z pomarańczy
Do dekoracji: trybula
Przygotowanie:
Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.
Przygotowujemy sos:
Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i
1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Autor: PR CLUB