Wykwintne przekąski kuchni śródziemnomorskiej

2014-09-17

Krewetki, ostrygi i małże coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykwintne w smaku i bardzo zdrowe morskie rarytasy wbrew pozorom nie są trudne do przyrządzenia. Sprawdzą się jako przekąski na przyjęciach, romantycznej kolacji i z pewnością zachwycą smakiem gości. Jak w 5 minut przygotować z nich smaczną i ekskluzywną przystawkę?



"Owoce morza wydają się potrawą ekskluzywną i skomplikowaną w przygotowaniu. W rzeczywistości to jedne z najbardziej wdzięcznych dań – są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki oraz doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. Z doświadczenia wiem również, że warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie" – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, który 15 lat swojej kulinarnej kariery spędził na morzu.

"Ponadto owoce morza (zwłaszcza małże i ostrygi) uważane są za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, głównie z powodu ich kształtu oraz zawartości tzw. „pierwiastka miłości” czyli… cynku. Z tego względu są doskonałym przysmakiem podczas kolacji z ukochaną osobą" – dodaje szef. Jarosław Walczyk poleca kilka prostych przepisów, które możecie wypróbować w domu:

Ceviche z krewetkami
•kilogram średniej wielkości krewetek (obranych)
•1 cebula czerwona
•6 limonek
•1/2 ostra papryczka chili
•10 gałązek kolendry
•2 duże, obrane ze skórki pomidory
•sól i pieprz czarny

Krewetki dokładnie oczyszczamy z odwłoka, myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i zalewamy zimną wodą. Po 15 minutach płuczemy cebulę w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy wyciśnięty z limonek sok – odstawiamy na 15 minut. Drobno siekamy kolendrę, kroimy pomidory i paprykę. Wszystkie składniki (włącznie z krewetkami) mieszamy i odstawiamy na lodówki na minimum 3 godziny.



Ostrygi zapiekane z parmezanem
•6 świeżych ostryg
•1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•1/2 małego ząbka czosnku
•1 łyżka parmezanu
•1 cytryna
•1 łyżka masła

Ostrygi otworzyć i ułożyć na blaszce najlepiej wysypanej solą. Na rozgrzanym maśle delikatnie podsmażyć zmiażdżony czosnek, na chwilę przed zdjęciem z ognia dodać natkę pietruszki. Ostrygi polać masłem czosnkowym, skropić sokiem z cytryny i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez chwilę (3 minuty) w piekarniku rozgrzanym do 210 st.

Przegrzebki smażone na maśle podane z pikantną salsą

•6 przegrzebków
•natka pietruszki
•łyżka masła
•łyżka oleju lub oliwy
•pomidor
•ząbek czosnku
•szczypta suszonego oregano
•sól, pieprz

Muszle otwieramy podważając za pomocą noża. Wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą, żeby się oczyściły. Zostawiamy tylko kremową część, ściągamy błonę. Osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na talerzu. Prószymy solą i pieprzem.Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i masło. Na gorący tłuszcz wkładamy małże i smażymy do momentu aż się zarumienią. Około 2 minuty z obydwu stron. Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy pokrojony czosnek, oregano, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy wszystko. Wykładamy na muszle (wcześniej dokładnie wyczyszczone i umyte) bądź talerz. Posypujemy natką pietruszki.

Owoce morza są lekkostrawne i niskokaloryczne, poprawiają nastój oraz pomagają zapobiegać otyłości i nowotworom. Są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety, atrakcyjnym pomysłem na przyjęcia i uroczyste kolacje. Mają niepowtarzalny smak, a ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani kulinarnych umiejętności.




Aktualności

2019-12-04 11:59:44 | Komentarze: 0

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

W tym roku w ramach kampanii świątecznej marka Pepsi przygotowała dla konsumentów coś specjalnego. Zamiast standardowej reklamy, marka stworzyła bajkowy mini film, w którym opowiada własną historię świątecznych przygotowań w wydaniu elfów Pepsi. W filmie wzięła udział plejada polskich gwiazd: Maciej Musiał (Elf Kelfin), Wiktoria Gąsiewska (Elfka Ewka), Adam Fidusiewicz (Elf Elfis), Kacper Młynarkiewicz (Elf Rafaelf) oraz… tutaj niespodzianka dla tych, którzy obejrzą. Jest też smaczek w postaci ukrytych w filmie cameo znanych influencerów marki: Jakoba Kosela, Lary Gessler i Adama Wiejaka. Premiera spotu przewidziana jest na 6 grudnia 2019 roku na YouTube oraz na antenie Telewizji Polsat w trakcie Mikołajkowego Charytatywnego Bloku Reklamowego.

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?

Wyzwanie Smaku Pepsi – gorące weekendy pełne smaku i dobrej zabawy

Muzyka Smakuje Lepiej z Lay’s - zabierz paczkę na festiwal! Pierwsza muzyczna kampania marki Lay’s

Marka Lay’s ruszyła z nowym konkursem – do wygrania aż 490 nagród o łącznej wartości prawie pół miliona złotych, w tym codziennie iPhone 8.

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką

Najważniejsza impreza w branży opakowań już w kwietniu! 8. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations