Wyższe kary za fałszowanie żywności
2008-10-06
Nawet do 10% dochodu może stracić producent, który będzie sprzedawał żywność złej jakości czy zafałszowaną - wynika ze znowelizowanej ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
rozumieniu ustawy artykuły zafałszowane to produkty, w których rzeczywisty skład nie odpowiada podanej w opakowaniu nazwie, a często również informacji o składnikach. Chodzi np. o używanie nazwy "masło" czy "ser" dla produktów, które mają dodatek np. tłuszczów roślinnych. Ponadto firmy stosują różnego rodzaju dodatki, takie jak: barwniki, polepszacze i zagęszczacze, których nie ujawniają w składzie produktu.
Za przekazanie do handlu takich produktów, minimalna kara będzie wynosić 1.000 PLN, a maksymalna do 10% przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym, poprzedzającym rok nałożenia kary.
Posłowie odrzucili poprawkę, która zobowiązywałaby Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do publikowania wszystkich swoich decyzji administracyjnych. Komisja rolnictwa uznała, że wystarczy publikowanie decyzji istotnych dla konsumentów.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, Inspekcja będzie mogła zakazać producentowi wprowadzenie do obrotu lub wycofanie z handlu całej partii zafałszowanego produktu, na podstawie wyników próbki pobranej tylko z części partii. Może także polecić przekwalifikowanie towaru do niższej kategorii lub nakazać jego zniszczenie.
Źródło: Gazeta Prawna, Wprost.pl
Za przekazanie do handlu takich produktów, minimalna kara będzie wynosić 1.000 PLN, a maksymalna do 10% przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym, poprzedzającym rok nałożenia kary.
Posłowie odrzucili poprawkę, która zobowiązywałaby Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do publikowania wszystkich swoich decyzji administracyjnych. Komisja rolnictwa uznała, że wystarczy publikowanie decyzji istotnych dla konsumentów.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, Inspekcja będzie mogła zakazać producentowi wprowadzenie do obrotu lub wycofanie z handlu całej partii zafałszowanego produktu, na podstawie wyników próbki pobranej tylko z części partii. Może także polecić przekwalifikowanie towaru do niższej kategorii lub nakazać jego zniszczenie.
Źródło: Gazeta Prawna, Wprost.pl
- Aktualności
-
2021-01-20 08:25:20 | Komentarze: 0
Société Progré: Producent regionalnych wyrobów z mięsa rozwija produkcję z Ishida
Ishida zaprojektowała naważarkę wielogłowicową z podajnikami spiralnymi pod indywidualne wymagania producenta delikatnych produktów mięsnych. Dzięki temu rozwiązaniu, Société Progré o 30% zwiększył wydajność produkcyjną i spodziewa się dalszego wzrostu.
-
Grześki i grzeszki… w szkole – druga odsłona kampanii „Każdy ma swoje Grześki”
-
Szczypta wiedzy o pieprzach
-
„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły
-
25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka
-
Ishida: Nowe modele zwiększające możliwości pakowania owoców
-
Naturalne suplementy odchudzania. Przypraw dietę z Appetitą
-
Grześki latem nie pływają w czekoladzie!
-
Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki
-
Illy stawia na naważarki od Ishida