Wigilijny bigos

2015-12-21

Pyszny i aromatyczny! Na słodko - z dodatkiem miodu i rodzynek!

Składniki:
• 1kg kapusty kwaszonej
• 100 g grzybów
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
• oliwa
• sól
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżeczki pieprzu CYKORIA
• 1 łyżeczka majeranku CYKORIA
• 5 ziaren ziela angielskiego CYKORIA
• 4 liście laurowe CYKORIA
• opakowanie rodzynek CYKORIA
• paczka suszonych śliwek

Przygotowanie. Grzyby moczymy 1h w wodzie. W tym czasie gotujemy kapustę w garnku z dodatkiem wody. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy odsączone i pokrojone grzyby oraz ugotowaną kapustę, wszystkie przyprawy, rodzynki i śliwki a następnie wlewamy wino, sok z kapusty i przecedzoną na sitku wodę z moczonych grzybów. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy 3-4 łyżki modu i odstawiamy. Na następny dzień zagotowujemy ponownie. Bigos jest najlepszy po kilku dniach stania w lodówce, więc warto zrobić go z wyprzedzeniem.

Autor: PR CLUB