Wigilijna kutia

2015-12-21

Nieodłączny element Wigilijnego menu.


Składniki:
• 1 szklanka kaszy pęczak
• 200g maku potrójnie mielonego
• 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
• 200ml mleka
• 4 łyżki miodu
• ½ paczki rodzynek CYKORIA
• ½ szklanki orzechów włoskich
• ½ szklanki kandyzowanej pomarańczy

Przygotowanie.

1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut.
2. Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
3. W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód.
4. Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
5. Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
6. Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakali.
7. Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na Wigilijny stół.

Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.

Autor: PR CLUB