Wielkanocny koszyczek pełen symboli

2018-03-27

Wielkanoc to niekwestionowane święto jajka, symbolizującego odradzające się życie. Jednakże w tradycyjnym koszyczku ze święconką żaden z pokarmów nie jest przypadkowy. Czy wiesz, dlaczego nie może zabraknąć w nim chleba, soli czy ciasta?

Chrześcijańska tradycja święcenia pokarmów sięga prawdopodobnie VIII wieku. W Polsce święconkę błogosławi się od około XIV stulecia. Obecnie to wierni zanoszą koszyczek z pokarmami do kościoła, ale nie zawsze tak było. Dawniej to proboszcz objeżdżał dwory szlacheckie, by pobłogosławić wszystkie pokarmy, które będą spożywane podczas Wielkanocy.

Jeszcze w okresie międzywojennym, na wsiach święcono całość pokarmów, które trafiały później na stoły podczas śniadania w Wielką Niedzielę. Z biegiem czasu zawartość świątecznego koszyczka ulegała zmianom. Początkowo błogosławiono jedynie figurkę baranka wypieczoną z ciasta chlebowego. Z czasem dodawano do niego pokarmy mięsne, ciasto i jaja. Żaden pokarm nie trafił do koszyczka przypadkowo. Każdy ma swoją symbolikę, ugruntowaną przez tradycję ludową lub chrześcijańską. Obecnie w żadnym koszyczku nie może zabraknąć baranka i siedmiu podstawowych pokarmów: chleba, jaj, soli, wędliny, sera, chrzanu i ciasta. Jakie jest ich znaczenie?

• Baranek, niegdyś uformowany z masła, obecnie przeważnie w postaci cukrowej lub czekoladowej figurki z chorągiewką z napisem Alleluja, to symbol zmartwychwstałego Chrystusa.
• Chleb we wszystkich kulturach jest gwarantem pomyślności i dobrobytu. W tradycji chrześcijańskiej to przede wszystkim symbol Ciała Chrystusa. Niegdyś do koszyczka wkładano specjalnie wypieczony w tym celu bochenek. Obecnie wystarczy choćby kromka.
• Jajko to symbol nowego odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Pisanki i kraszanki różnorodnie zdobione w poszczególnych regionach Polski, dodają także uroku i malowniczości zawartości koszyczka.
• Sól chroni przed zepsuciem i odstrasza wszelkie zło. Jest symbolem życia, oczyszczenia i prawdy.
• Wędlina – szynka lub tradycyjna kiełbasa zapewnia płodność, zdrowie i dostatek. Dawniej pokarmy mięsne były dobrem luksusowym, dlatego uznawano je za przejaw bogactwa.
• Ser włożony do koszyczka symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a siłami przyrody. Wierzono, że gwarantuje dobre zdrowie trzody domowej.
• Chrzan w tradycji ludowej symbolizował siłę fizyczną i dobre zdrowie. Jako dodatek do innych pokarmów święconki, miał wzmacniać ich właściwości.
• Ciasto w koszyczku to stosunkowo nowy składnik. Najczęściej jest nim wielkanocna baba lub babeczki. Najlepiej, by były upieczone własnoręcznie, gdyż świadczą o umiejętnościach kulinarnych ich wykonawcy.

O ile składniki wielkanocnego koszyczka bardzo dokładnie określa tradycja, o tyle świąteczne menu to pole do popisu dla każdego z osobna. Na blogu Delektujemy.pl marka Delecta poleca mnóstwo inspirujących przepisów, a o emocjach i tradycjach związanych z przeżywaniem Wielkanocy opowiadają rozkoszne Słodziaki. Koniecznie zobacz film https://delektujemy.pl/wielkanoc/ i… weź udział w „Konkursie z jajem”. A tym, którzy pragną zachwycić bliskich oryginalnym mazurkiem, mamy przepis na…

Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezikami

Składniki:
250 g mąki
130 g zimnego masła
100 g cukru
1 jajko
⅔ puszki kajmaku smak tradycyjny Bakalland
50 ml mleka
szczypta soli
1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
½ opakowania bezy Delecta
60 ml wody

Sposób przygotowania:
• Ciasto kruche zagnieć szybko z mąki, masła, cukru i jajka. Gotowe włóż do lodówki na 30 minut.
• Bezę przygotuj z połowy opakowania produktu Delecta i 60 ml wody. Składniki zmiksuj na jednolitą, sztywną masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Małe beziki formuj za pomocą rękawa cukierniczego i piecz około 20-30 minut w 160 stopniach.
• Ciasto kruche uformuj w kształt jaja. Brzegi wykończ warkoczem lub spiralnym paskiem. Gotowe „jajko” piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
• Kajmak podgrzej z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą.
• Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż kajmak, posyp płatkami migdałów i udekoruj bezikami.

***
Informacje o produkcie Delecta:

Beza Delecta to jedyna na rynku kompletna i łatwa w przygotowaniu beza do domowego wypieku. Z jednego opakowania otrzymamy porcję dla dwunastu osób. Wystarczy dodać tylko zimną wodę, zmiksować ciasto na puszystą, sztywną masę i piec przez godzinę. Doskonała baza dla klasycznego Tortu Pavlova, czy bezowego deseru Eaton Mess. W sam raz na wiosnę!
Beza Delecta jest dostępna w cenie ok. 6 zł/opakowanie 260 g.

Źródło: kmc





2019-12-04 11:59:44 | Komentarze: 0

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

W tym roku w ramach kampanii świątecznej marka Pepsi przygotowała dla konsumentów coś specjalnego. Zamiast standardowej reklamy, marka stworzyła bajkowy mini film, w którym opowiada własną historię świątecznych przygotowań w wydaniu elfów Pepsi. W filmie wzięła udział plejada polskich gwiazd: Maciej Musiał (Elf Kelfin), Wiktoria Gąsiewska (Elfka Ewka), Adam Fidusiewicz (Elf Elfis), Kacper Młynarkiewicz (Elf Rafaelf) oraz… tutaj niespodzianka dla tych, którzy obejrzą. Jest też smaczek w postaci ukrytych w filmie cameo znanych influencerów marki: Jakoba Kosela, Lary Gessler i Adama Wiejaka. Premiera spotu przewidziana jest na 6 grudnia 2019 roku na YouTube oraz na antenie Telewizji Polsat w trakcie Mikołajkowego Charytatywnego Bloku Reklamowego.

Sprawniejsze przetwórstwo warzyw i owoców – Agram stawia na maszyny Ishida Europe

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?

Produkcja ciast: Technologia od Ishida zapewni wysoką jakość opakowania i odpowiedni wygląd

Wyzwanie Smaku Pepsi – gorące weekendy pełne smaku i dobrej zabawy

Muzyka Smakuje Lepiej z Lay’s - zabierz paczkę na festiwal! Pierwsza muzyczna kampania marki Lay’s

Flavour Forecast, czyli najnowsze trendy smakowe na drugi kwartał 2019r, wg ekspertów McCormick

McCormick wprowadza na polski rynek kultowy sos FRANK’S RedHot

Przysmak na wielkanocny stół: Aromatyczna szynka z dodatkiem jałowca z linii „Kurpiowskie Specjały” od ZM Pekpol

Akademickie 5 minut na obiad