Wielkanoc z Dilmah – jak dobierać herbaty do potraw

2012-03-22

Tuż przed Świętami Wielkanocnymi Dilmah podpowiada jak najlepiej dobrać herbatę do potraw.

Codziennie łączymy smaki potraw i napojów, często nie zdając sobie z tego sprawy. Myśląc o tradycyjnych potrawach wielkanocnych, warto zaskoczyć najbliższych nowymi doznaniami smakowymi uzyskanymi dzięki połączeniu ich z herbatami. Dzięki tej zabawie, możemy pozwolić sobie na odczuwanie dodatkowej przyjemności z jedzenia, szczególnie w okresie, który spędzamy głównie przy rodzinnym stole. Odpowiednio dobrana herbata może być doskonałym uzupełnieniem posiłków, lub stanowić idealną przerwę między nimi.

W okresie przedświątecznym Dilmah wprowadza na rynek dwa zestawy herbat, które idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. W pierwszym z nich, tzw. "Żonkilowym" (Especially for you), całorocznym, który na stałe pozostanie w ofercie marki znajdują się herbaty:

Lemon & Lime - czarna herbata cejlońska z aromatem limonki i cytryny, która świetnie komponuje się z kaczką.
Mango & Strawberry - czarna herbata cejlońska, łącząca aromaty mango i truskawki współgra najlepiej z babką drożdżową.
Raspberry - czarna herbata cejlońska z nutą malinową, idealna do serów
Mint - czarna herbata cejlońska z aromatem mięty – pomoże wszystkim łakomczuchom po zakończonej, jajecznej biesiadzie.

Drugi zestaw sezonowy, tzw. "Pisankowy" (A gift of four fine teas) jest nieco bardziej tradycyjny:

Earl Grey - czarna herbata cejlońska wzbogacona o aromat bergamoty, świetnie podkreśli smak białej kiełbasy.
English Breakfast - czarna herbata cejlońska, bez dodatków – podkreśli łagodny smak cielęciny.
Lemon - czarna herbata cejlońska z aromatem cytryny, idealnie pasuje do wielkanocnych mazurków.
Pure Green Tea - naturalna zielona herbata, bez dodatków – komponuje się z wyraźnym smakiem barszczu. Jest także doskonałym przerywnikiem pomiędzy potrawami, przygotowującym podniebienie na nowe doznania.

Herbata jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przez nas „produktów” – bardzo często w towarzystwie innych smaków deserowych, śniadaniowych, obiadowych, przekąskowych, lub podwieczorkowych. Warto więc zwrócić uwagę, żeby była odpowiednio skomponowana z potrawami, które przygotowujemy. Dzięki temu przyjemność ucztowania będzie jeszcze większa.