Wartościowe mrożonki

2006-01-31

Bogactwo oferty produktów mrożonych pozwala na przyrządzanie różnorodnych potraw przy wykorzystaniu półproduktów (warzywa, owoce) lub mrożonych dań gotowych. Wysoka jakość tych produktów, a także wygoda i ekonomiczność ich wykorzystania sprawiają, iż przygotowywanie posiłków staje się dużo prostsze i mniej czasochłonne.

Oprócz tradycyjnych monoproduktów: warzyw jednorodnych (marchew, groszek, brokuły, fasola szparagowa) i owoców (truskawki, wiśnie, śliwki, maliny) możemy nabyć gotowe mieszanki owocowe i warzywne, które ułatwiają przyrządzanie kompotów, zup owocowych, zup jarzynowych i komponowanie innych dań według własnego gustu. Mrożonki owocowo-warzywne powinny odgrywać szczególną rolę w naszej diecie. Dzięki procesowi mrożenia w warzywach i owocach zachowane są składniki mineralne i witaminy w wielkościach zbliżonych do produktów świeżych.
Coraz większą popularność zdobywają mrożone dania gotowe - tradycyjne dania mączne, tradycyjne dania ziemniaczane oraz nowoczesne dania stanowiące kompozycję mrożonych warzyw, ziemniaków, mięsa, owoców morza oraz ryżu lub makaronu.

W ofercie produktów mrożonych znajdują się także ryby, pizza, frytki i produkty na bazie ziemniaka.
Czas przygotowania posiłków z produktów mrożonych jest dużo krótszy w porównaniu z wykorzystywaniem produktów świeżych. Istotnymi zaletami mrożonek są również: brak chemicznych środków konserwujących oraz gwarancja trwałości dzięki niskiej temperaturze zachowanej w całej drodze od producenta do konsumenta.

Zalety produktów mrożonych
1. Dostępność
Mrożone produkty są dostępne przez cały rok niezależnie od sezonowości poszczególnych warzyw lub owoców.
2. Wygoda
Konsument nabywający mrożone produkty nie musi wykonywać czynności przygotowawczych przed posiłkiem. Obieranie, mycie, porcjowanie zostało już wykonane i jedyne, co trzeba zrobić to rozmrozić produkt i przygotować posiłek. Przy wykorzystaniu mrożonych składników czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80 %. W przypadku mrożonych dań gotowych przygotowanie obiadu trwa o godzinę krócej.
3. Ekonomiczność
Podczas przygotowania produktu do mrożenia zostały usunięte wszystkie zbędne elementy. Konsument płaci za najbardziej wartościową część. Dodatkowo ceny mrożonych produktów są stabilne i nie zależą od sezonu na dane warzywa lub owoce.
4. Jakość
Rygorystyczne procesy technologiczne stosowane podczas mrożenia żywności gwarantują najwyższą jakość produktu.
5. Bezpieczeństwo zdrowotne
Proces przygotowawczy wykonany przez producenta mrożonek eliminuje najbrudniejsze operacje przygotowywania potraw. Dzięki temu praktycznie wyeliminowana jest możliwość wtórnych zakażeń mikrobiologicznych.
6. Świeżość
Żywność mrożoną produkuje się z surowców o najwyższej jakości, w stanie znakomitej dojrzałości smakowo - zapachowej i w pełni zawartości składników odżywczych.
7. Smakowitość
Poprawne warunki przechowywania i przygotowania potraw zgodnie z zaleceniami producenta gwarantują smakowitość potraw porównywalną z uzyskiwaną w kuchni domowej.
8. Wartość odżywcza
Szybkie mrożenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania żywności nie powodujący strat wartości odżywczej. Naturalne substancje biologicznie aktywne sprzyjające zdrowiu takie jak naturalne barwniki, nienasycone kwasy tłuszczowe są zachowane. Mrożone warzywa, owoce, mięso, drób i ryby nie wymagają stosowania substancji dodatkowych, w szczególności konserwantów.
9. Dobra informacja o produkcie
Mrożonki dostarczane są w opakowaniach oznakowanych zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami. Konsument wie jak przechowywać produkt i jak poprawnie przyrządzić go do spożycia.
10. Trwałość
Żywność mrożona przechowywana w zalecanej temperaturze ma wielomiesięczną trwałość bez zauważalnej zmiany jakości. Umożliwia to lepszą organizację zakupów w domu i zabezpiecza przed niespodziewanymi sytuacjami.
11. Brak odpadów
Cały produkt mrożony jest jadalny - nie ma odpadów. W przypadku świeżych warzyw traci się w czasie obierania i czyszczenia 40% ich masy.
12. Nowoczesność - wartość dodana
Mrożona żywność jest dostosowana do stylu życia i żywienia nowoczesnych konsumentów szanujących swój czas, dbających o zdrowie i sprawność fizyczną. Proces technologiczny powoduje przemianę surowców żywnościowych w produkt o wysokiej wartości dodanej.

www.mrozonki.org.pl




Aktualności

2020-09-04 12:01:50 | Komentarze: 0

Szczypta wiedzy o pieprzach

Pieprz to, obok soli, najbardziej znana przyprawa na całym świecie i stosowana w niemal każdej kuchni. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też właściwości prozdrowotne, dlatego po młynek z czarnymi ziarnami warto sięgać jak najczęściej. A co z innymi wersjami kolorystycznymi? Marka Appetita podpowiada, jak ich używać i jak uratować zbyt pieprzne dania!

„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły

25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka

Ishida: Nowe modele zwiększające możliwości pakowania owoców

Naturalne suplementy odchudzania. Przypraw dietę z Appetitą

Grześki latem nie pływają w czekoladzie!

Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki

Illy stawia na naważarki od Ishida

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?