W letni wieczór zaproś przyjaciół na fondue

2014-08-29


Długie letnie wieczory sprzyjają biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Warto wykorzystać ten czas na przyjemności i zaprosić przyjaciół na taras, werandę lub balkon. Na takie spotkanie idealne jest fondue - potrawa jedzona z jednego naczynia. Sposób podania tego dania integruje gości, którzy zgromadzeni wokół wspólnego naczynia łączą rozkosze podniebienia z radością kulinarnej zabawy.

Nazwa tej potrawy pochodzi z języka francuskiego od słowa „fondre”, oznaczającego „topić”, „roztapiać” i „rozpuszczać”. – Aby wykonać fondue potrzebujemy specjalnego rondla lub naczynia do fondue, które można zakupić choćby w Internecie. Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Ser nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej użyć szwajcarskiego lub holenderskiego. Ze względu na delikatny smak i średnio twardą konsystencję, idealnie się roztopi, zachowując przy tym swoje walory smakowe i zapachowe. Podczas przyrządzania ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury masy serowej. Uważajmy, aby nie była zbyt niska, gdyż ser stwardnieje i nie da się zanurzać w nim bagietki. Potrawę można podawać z rozmaitymi dodatkami, np. warzywami i owocami. Ciekawie smakuje w połączeniu z truskawkami - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Serowe Fondue:

Składniki:
• 200 g sera Gouda MSM MOŃKI
• 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego w bloku
• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• łyżeczka soku z cytryny
• ząbek czosnku
• łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
• pieprz
• gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

Źródło: sferagastro





Extra

2015-06-16 12:02:12 | Komentarze: 0

Sposób na zainteresowanie marką? Akcje in-out

Próby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie angażują się sieci supermarketów.

10 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze

Ekspresowa kuchnia marki Rolnik

Kapusta - królowa polskich warzyw

Walentynki w kolorze czekolady

Święto Babci i Dziadka. Pomysł na prezent last minute

Świąteczna uczta z Majonezem Kieleckim Omega-3

Zimowy seans z HELIO

Ciasta i desery Delecta w kampanii sponsorskiej

Zaoszczędź światu miliony butelek z SodaStream