Unimills rozszerza asortyment po przejęciu fabryki lecytyny
2009-11-04
Spółka zależna Sime Darby przejęła fabrykę lecytyny należącą do IOI Loders Croklaan. Unimills, wiodący dostawca składników opartych na olejach roślinnych dla branży spożywczej oraz europejska spółka zależna największego na świecie producenta oleju palmowego, firmy Sime Darby, poinformował dzisiaj o przejęciu fabryki lecytyny należącej do IOI Loders Croklaan, mieszczącej się na terenie zakładów Unimills.

Unimills przejął procesy zarówno produkcji, jak i modyfikacji lecytyny i tym samym dokonał rozszerzenia asortymentu składników opartych na olejach roślinnych dla przemysłu spożywczego. Lecytyna, naturalny składnik spożywczy wyodrębniany z takich roślin, jak soja i słonecznik, jest wykorzystywana m. in. w produkcji margaryny, słodyczy i pasz zwierzęcych. W margarynach obecność lecytyny umożliwia powstawanie emulsji z oleju i wody i zapobiega ochlapywaniu podczas smażenia. W przypadku czekolad lecytyna wykorzystywana jest w celu dostosowania lepkości w procesie produkcji, zaś w przypadku pasz zwierzęcych jest stosowana ze względu na właściwości odżywcze. W przejętym obiekcie produkcyjnym wytwarzany jest szeroki asortyment lecytyny pochodzenia sojowego i słonecznikowego, zarówno naturalnej, frakcjonowanej, jak i modyfikowanej enzymatycznie, zaspokajający zapotrzebowanie ze strony europejskiej branży spożywczej.
„Jesteśmy bardzo zadowoleni z tej transakcji, gdyż umożliwia nam ona poszerzenie obecnego asortymentu składników opartych na olejach roślinnych” – powiedział Alexander van der Klauw, dyrektor zarządzający Unimills Europe. „Unimills już jest europejskim liderem w produkcji twardych składników do margaryn. Przejęcie to wzmocni naszą wiodącą pozycję rynkową w dziedzinie składników do produkcji margaryny. Jest też zgodne z naszą strategią rozbudowy oferty innowacyjnych i wyspecjalizowanych składników spożywczych, dopasowanych do oczekiwań klientów”.
Spółka dominująca Unimills, Sime Darby, przeznacza co roku 2-3% obrotów z plantacji na badania i rozwój za pośrednictwem pięciu ośrodków badawczych i trzech ośrodków innowacji na świecie. Główne cele działań w dziedzinie badań i rozwoju to zwiększanie wydajności, opracowywanie innowacyjnych składników spożywczych oraz analiza nowych możliwości w branży rolniczej. Dzięki przejęciu fabryki, portfolio Europejskiego Centrum Innowacyjnego może ulec rozszerzeniu o nowe zastosowania lecytyny.
O firmie Unimills
Unimills B.V. jest europejską spółką zależną Sime Darby i wiodącym europejskim dostawcą składników opartych na olejach roślinnych. Firma produkuje ponad 250 naturalnych produktów opartych na olejach roślinnych, dostosowanych do potrzeb nabywców, sprzedawanych wiodącym europejskim firmom z branży spożywczej. Baza klientów firmy obejmuje znane marki oraz producentów marek własnych sieci sklepów detalicznych. W europejskiej centrali firmy w Zwijndrecht w Holandii Unimills wytwarza ponad 450 000 ton produktów rocznie przy zastosowaniu szeregu różnych procesów, począwszy od rafinacji i podwójnego frakcjonowania, przez płatkowanie, aż po nowoczesne technologie enzymatyczne. Unimills sprzedaje swoje produkty pod nazwami markowymi, do których należą twarde składniki do margaryn i kremów do smarowania Delico®, tłuszcze do ciast GoldBake®, Prifex® - płatkowane tłuszcze premium oraz Cremex® - nowa generacja zdrowych tłuszczów do lodów.
O firmie Sime Darby
Sime Darby to jedna z największych spółek międzynarodowych z siedzibą w Malezji oraz największy producent oleju palmowego na świecie. Firma od 1821 roku zajmuje się prowadzeniem plantacji i przetwarzaniem oleju. Wyróżniają ją sukces, przywództwo oraz odpowiedzialność za środowisko naturalne, ludzi i klientów. Poza plantacjami Sime Darby posiada rafinerie, w których produkowane są oleje roślinne i tłuszcze do zastosowań spożywczych i niespożywczych. Sime Darby angażuje się na rzecz „rozwoju zrównoważonej przyszłości” dla wszystkich interesariuszy. Spółki zależne Sime Darby, silnego orędownika na rzecz dbałości o środowisko naturalne, otrzymały szereg różnych nagród na całym świecie, w tym nagrodę ONZ Global 500 Award za politykę „zero spalania”. Sime Darby jest także członkiem-założycielem organizacji Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), która w listopadzie 2005 r. sformułowała kryteria ekologicznej produkcji oleju palmowego
- Aktualności
-
2021-01-20 08:25:20 | Komentarze: 0
Société Progré: Producent regionalnych wyrobów z mięsa rozwija produkcję z Ishida
Ishida zaprojektowała naważarkę wielogłowicową z podajnikami spiralnymi pod indywidualne wymagania producenta delikatnych produktów mięsnych. Dzięki temu rozwiązaniu, Société Progré o 30% zwiększył wydajność produkcyjną i spodziewa się dalszego wzrostu.
-
Grześki i grzeszki… w szkole – druga odsłona kampanii „Każdy ma swoje Grześki”
-
Szczypta wiedzy o pieprzach
-
„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły
-
25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka
-
Ishida: Nowe modele zwiększające możliwości pakowania owoców
-
Naturalne suplementy odchudzania. Przypraw dietę z Appetitą
-
Grześki latem nie pływają w czekoladzie!
-
Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki
-
Illy stawia na naważarki od Ishida