Dodaj ofertę za darmo

Szybki, elastyczny, dokładny – „głodny potwór” firmy ISHIDA

2018-03-28

Idealnym przykładem demonstrującym sukces korzystnego partnerstwa pomiędzy dostawcą a odbiorcą jest najnowsza instalacja systemów Ishida Europe w jednej z wiodących brytyjskich firm przetwórstwa spożywczego Tulip, w jej fabryce w Ruskington, w hrabstwie Lincolnshire. Zainstalowana linia obsługuje produkt w postaci mrożonych kiełbasek koktajlowych w tempie 2700 kilogramów na godzinę. Przy masie każdej kiełbaski wynoszącej około 10 gramów wynik przekłada się na imponującą liczbę 270 tysięcy sztuk na godzinę.

Na rozwiązanie zastosowane przez firmę Ishida składają się naważarki 24- i 14-głowicowe najnowocześniejszej serii RV. 24-głowicowy system naważania zasila produktem termoformierkę, podczas gdy naważarka 14-głowicowa pracuje w połączeniu z pionowym systemem torebkującym BagMakera. Ishida dostarczyła również opracowany przez siebie system podawczy wraz z bramową konstrukcją nośną dla naważarek, system napełniania tac oraz do kontroli wagi produktu finalnego, jak również wagę kontrolną typu DACS-W-012.


Kluczem do sukcesu nowej linii jest jej zdolność obsługi produktów przy wysokiej przepustowości z zachowaniem minimalnego poziomu strat nadważeniowych, tzw. gratisów, a także jej elastyczność wobec rozmaitych wymagań powiązanych z procesem pakowania i produkcji. Linia została zaprojektowana tak, by można było podawać wkład produktowy kiełbasek zarówno do naważarki 24-głowicowej, pakującej je na tackach termoformowanych, jak i do modelu 14-głowicowego, gdzie realizowany jest proces dedykowany głównie dla sektora gastronomicznego. Scentralizowane sterowanie linią gwarantuje, że zmiany te można przeprowadzić szybko i efektywnie.


Dla zmaksymalizowania efektywności i wydajności procesu naważarka 24-głowicowa podzielona jest na 4 sekcje po sześć głowic dedykowanych do każdego kwartału systemu. Odważone porcje kiełbasek koktajlowych transportowane są do układu napełniającego operującego w konfiguracji 4x4, znajdującego się nad termoformiarką. Układ zasypuje 16 tacek na raz, realizując 12 cykli na minutę.


Typowe prędkości to 192 opakowań na minutę dla tacy o masie 220 g, 180 opakowań dla tacy o masie 345 g i 150 tacek dla opakowania o wadze 480 g. Naważarka 14-głowicowa realizuje tempo 50 worków na minutę dla worków o masie 4 kg.

Przyjmując, że każda pojedyncza kiełbaska waży około 10 g, dokładność jest szczególnie istotna i jest to obszar, w którym naważarki Ishida konsekwentnie dobrze się sprawdzają, zgodnie z opinią odpowiedzialnego za całą instalację Rob Hunta, Menedżera Projektu i Inżynierii firmy Tulip.

Potrzebowaliśmy rozwiązania, które łączy w sobie tak dokładność, jak i szybkość, a naważarki wielogłowicowe Ishida konsekwentnie dostarczają minimalną ilość braków nadważeniowych, przy imponującej spójności procesu – komentuje. – Są także bardzo niezawodne, łatwe w użyciu, a nasi operatorzy je kochają. – Odnosimy się do tej linii żartobliwie, jak do wygłodniałego potwora, jako że jest w stanie obsłużyć niemal wszystko, co tylko mu podamy w zasypie, oczywiście ujmując to w odniesieniu do wydajności systemu.

Higieniczna wodoodporna konstrukcja naważarek Ishida RV posiada certyfikację zgodną ze specyfikacją IP69K. Jej cechy to m.in. ulepszone uszczelnienia, powierzchnie kątowe dla szybkiego zmywania oraz spływu wody, redukcja nacięć w tulejach i szczelin w zasobnikach, co wspomaga eliminowanie tzw. pułapek bakteryjnych. W rezultacie zainstalowane w firmie Tulip naważarki modelu RV oferują maksimum higieny oraz minimalizację czasu przestoju potrzebnego na ich czyszczenie.

Nowa linia była częścią dużego projektu inwestycyjnego. – Nasze ścisłe relacje kooperacyjne z firmą Ishida oraz innymi naszymi dostawcami były czynnikiem kluczowym dla powodzenia tego projektu – komentuje Rob.
Nowa linia w fabryce Ruskington łączy różnorodne urządzenia firmy Ishida, które zainstalowane zostały na przestrzeni lat, w tym pięć naważarek wielogłowicowych, trzy systemy hermetyzowania tacek model QX-1100 oraz dziewięć wag kontrolnych typu DACS-W.

www.ishidaeurope.com

Źródło: Anna Kisiel





2018-05-28 14:40:41 | Komentarze: 0

WYNIKI BADANIA "POLACY NA WYNOS"

Jak pokazują dane PizzaPortal.pl, Polacy najchętniej zamawiają on-line pizzę wraz z napojem – konkretnie pizzę capricciosa, a do picia Coca-Cola. Według statystyk serwisu to najczęściej wybierany duet w dostawie. Jakie jeszcze połączenia smaków lubimy i jak różnią się nasze gusta kulinarne w zależności od miejsca zamieszkania?

Nowy hit – sok z jarmużu! Uznane za superfood warzywo jedną z nowości marki Witmar

Słodka czy ostra – wybierz Kielecką!

Illy i Ishida Europe - wyborna kawa na start

Oskoła w kuchni

Przezroczysta Galaretka deserowa Delecta bez żelatyny

Henkell i Freixenet łączą siły

Wielkanocny koszyczek pełen symboli

Brzoza – drzewo o niezwykłych właściwościach

WIELKANOC z wędlinami Hańderek