Société Progré: Producent regionalnych wyrobów z mięsa rozwija produkcję z Ishida

2021-01-20

Ishida zaprojektowała naważarkę wielogłowicową z podajnikami spiralnymi pod indywidualne wymagania producenta delikatnych produktów mięsnych. Dzięki temu rozwiązaniu, Société Progré o 30% zwiększył wydajność produkcyjną i spodziewa się dalszego wzrostu.

Société Progré jest firmą rodzinną specjalizującą się w produkcji francuskich regionalnych specjalności, która bazuje przed wszystkim na mięsie lokalnego pochodzenia. Rocznie firma dostarcza do 800 ton wyrobów, produkowanych zarówno pod własną marką, jak i pod kilkoma markami większych dystrybutorów. Zdecydowała się jednak rozszerzyć dostawy na rynek cateringowy, a także zwiększyć swoją działalność na rynku detalicznym.
Realizację tych planów umożliwiła Ishida, instalując w zakładzie firmy 14-głowicową naważarkę CCW-R-214W-SF z podajnikami spiralnymi i 1,5 litrowymi zasobnikami. Zautomatyzowanie operacji naważania w Progré, przyczyniło się nie tylko do ogólnego podniesienia wydajności, ale także uwolniło dodatkowe moce przerobowe, czego skutkiem było zwiększenie produkcji.
Naważarka

Naważarka Ishida, przeznaczona specjalnie do produktów, które nie dają się łatwo przesuwać na linii, takich jak świeżo gotowane mięso, wyposażona jest w bezrdzeniowe śruby służące do łagodnego, ale zdecydowanego podawania produktu do systemu zasobników. Same zasobniki posiadają nieprzywierające powierzchnie i wyposażone są w zgarniacze zapewniające utrzymanie drożności. Połączenie tych dwóch zalet sprawia, że przygotowane ze szczególną uwagą produkty mięsne firmy Progré są naważane z odpowiednią wydajnością i zachowują wysoką jakość.
Naważarki wielogłowicowe Ishida z podajnikami spiralnymi mogą osiągać wydajność, jaką zwykle uzyskuje się tylko w przypadku produktów sypkich. To znaczy, że w firmie Progré słoiki 760 g i 800 g, napełniane są z wydajnością 28 sztuk na minutę, porcjami mięsa od 150g do 500g, w zależności od rodzaju produktu.
Jean-Luc Reynié, dyrektor zarządzający Société Progré, stwierdził, że dzięki naważarce Ishida produkcja zwiększyła się o 30% w przypadku samych tylko produktów na bazie flaków. Jak podkreślił, spodziewa się, że całkowita produktywność regionalnych wyrobów delikatesowych Progré zwiększy się co najmniej o 50%.
Jeszcze ważniejsze dla planów rozwoju firmy Progré jest to, że nowa naważarka w znacznej mierze zmniejszyła ilość prac wykonywanych ręcznie. Pozwoliło to na oddelegowanie pięciu osób zatrudnionych poprzednio do naważania mięsa, do ważniejszych zadań w innych działach zakładu.
Zobacz także video i sprawdź, jak działają naważarki wielogłowicowe Ishida z podajnikami spiralnymi.

Źródło: All 4 Comms