Przepis na udanego grilla w sezonie 2010

2010-04-08

Pyszna karkówka i aromatyczne żeberka barbecue z czosnkowym sosem tzatziki z dodatkiem nowych, aromatycznych przypraw KAMIS

Piękna pogoda, grono przyjaciół, weekend i pyszne jedzenie to niezbędne składniki w przepisie na udanego grilla. Jak przygotować grillowe potrawy, by przyciągnęły gości smakiem i aromatem? Jak sprawić, by goście wspominali je aż do następnego grilla?
Pomogą w tym najnowsze mieszanki przyprawowe KAMIS, dedykowane konkretnym potrawom z grilla: Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla, Przyprawa do potraw z grilla Żeberka barbecue, Przyprawa do sosu Sos tzatziki.

Trzy nowe mieszanki przyprawowe Kamis dedykowane konkretnym potrawom grillowym to doskonały sposób na wiosenne i letnie menu oraz smakowity pomysł na nową odsłonę tradycyjnych, grillowych potraw. Karkówka z grilla, Żeberka barbecue, Sos tzatziki – sekretem wyjątkowego smaku tych mieszanek jest receptura oparta wyłącznie na naturalnych ziołach i przyprawach, bez dodatku wzmacniaczy smaku i aromatu. Oryginalne smaki popularnych dań z grilla oraz doskonały aromat najwyższej jakości ziół i przypraw.

Nowe produkty grillowe Kamis to unikalne na rynku mieszanki przyprawowe dedykowane określonym potrawom, tj. karkówce, żeberkom oraz sosowi tzatziki. Wybranie potraw, do których są one przeznaczone dało możliwość skomponowania doskonałych mieszanek, z precyzyjnie dobranymi ziołami i przyprawami, tak by uzyskać najlepszy smak i aromat grillowanej karkówce, żeberkom, sosowi tzatziki. Warto przekonać się podczas samodzielnego grillowania.

Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla KAMIS
Karkówka to najczęściej grillowane mięso w Polsce. By karkówka była smaczna, krucha, aromatyczna i pyszna, mięso wymaga wcześniejszego zamarynowania. Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla KAMIS to podstawowy składnik takiej marynaty. Przyprawa zawiera w swoim składzie, m. in.: czosnek w płatkach, paprykę w płatkach, kolendrę w formie ziarenek, rozmaryn, pieprz czarny, natkę pietruszki i liście laurowe. Mieszanka jest niezwykle aromatyczna, gruboziarnista i nadaje karkówce słodki aromat i czosnkowo-ziołowy smak. Przyprawy w oryginalnych formach, będące składnikami Karkówki z grilla – papryka w płatkach, czosnek w płatkach i kolendra w ziarenkach – sprawią, że karkówka zyska bardzo apetyczny wygląd i bogaty smak i aromat. Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu ani żadnych wzmacniaczy smaku.

Aby przygotować pyszną karkówkę z grilla wystarczy:
- karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić,
- wymieszać karkówkę z olejem i dodać do karkówki
- całość odstawić na 2 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce
- piec na mocno rozgrzanym grillu po około 5-7 minut z każdej strony

Karkówka w takiej wersji uświetni niejeden wiosenny i letni wieczór. Karkówkę najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i musztardą grillową Kamis.
Przyprawa do karkówki dostępna jest w dwóch formach opakowań – torebkach oraz wygodnych tubach grillowych.
Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla KAMIS, 80 g, (tuba grillowa)
Cena rekomendowana: 5,30 zł

Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla KAMIS, 20 g, (torebka)
Cena rekomendowana: 1,89 zł


Przyprawa do potraw z grilla Żeberka barbecue KAMIS
Barbecue po amerykańsku to mięso pieczone na grillu, przesiąknięte zapachem dymu, połączone ze słodko-pikantnym sosem pomidorowym. Wieprzowe żeberka, przygotowywane tym sposobem, stają się wyśmienite. Metoda teksaska zaleca natarcie żeberek suchą marynatą.
Przyprawa do potraw z grilla Żeberka barbecue KAMIS doskonale podkreśla smak grillowanych żeberek. Przyprawa zawiera, m.in.: czosnek, paprykę wędzoną, pomidory, bazylię, tymianek, pieprz czarny, paprykę słodką. Przyprawa ma słodko-pikantny smak z wyraźną nutą wędzonej papryki. Nie zawiera glutaminianu sodu ani żadnych wzmacniaczy smaku. Aby żeberka zyskały wyjątkowy smak i aromat należy posypać je przyprawą i odstawić na 2 godziny. Następnie piec żeberka na słabo rozgrzanym grillu około 1,5 godziny. Do tak przygotowanych żeberek doskonale pasuje sos z 3 łyżeczek ketchupu KAMIS, wymieszanych z 1 łyżką powideł śliwkowych. Trzeba nim posmarować żeberka pod koniec pieczenia. Żeberka palce lizać!
Przyprawa do potraw z grilla Żeberka barbecue KAMIS, 20 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł


Przyprawa do sosu Sos tzatziki KAMIS
Pyszne, grillowane dania mięsne wymagają towarzystwa dobrych dodatków – sosów i dipów. Grecki sos tzatziki zdobył w naszym kraju wielu zwolenników, dzięki delikatnej, puszystej konsystencji oraz czosnkowemu smakowi, który doskonale komponuje się z mięsami, warzywami i serami. Smakuje wyśmienicie również jako dodatek do chleba. Przyprawa Sos Tzatziki Kamis to aromatyczna mieszanka, której podstawowym składnikiem jest czosnek. To gotowa kompozycja składników, która zapewnia oryginalny smak greckiego sosu. Poza czosnkiem, w skład przyprawy wchodzą m. in.: cebula, pieprz biały, oregano, koperek oraz natka pietruszki. Przyprawa dodana do jogurtu nadaje mu silnie czosnkowy smak i ziołowy aromat. Aby przyrządzić prawdziwy sos tzatziki wystarczy zetrzeć ogórki na grubej tarce, dodać jogurt naturalny typu grecki, 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki i dokładnie wymieszać. Całość trzeba odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotowanie sosu zajmuje jedynie 10 minut.
Przyprawa do sosu Sos tzatziki KAMIS, 20 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł

Przeboje Grillowe Kamis
Hitem tegorocznego sezonu są nowe, „dynamiczne”, wygodne opakowania – tuby grillowe. W tubach grillowych dostępne są najbardziej popularne smaki grillowych przypraw KAMIS: Grill Pikantny, Grill Klasyczny, Przyprawa do szaszłyków Szaszłyki z grilla, Przyprawa do karkówki Karkówka z grilla.
Tuba grillowa Kamis ma poręczny kształt, nowoczesną szatę graficzną i jest funkcjonalna. Zamykany i regulowany dozownik ułatwia stosowanie przyprawy, jednocześnie taka forma opakowania zabezpiecza produkt przed wietrzeniem i wysypywaniem się. Dlatego tuby grillowe doskonale sprawdzają się podczas pikników i grillowania. Posiadają ona większą gramaturę niż standardowe opakowania, dzięki czemu wystarczają na dłużej. Opakowanie jest bardzo „dynamiczne”, zachęca do wzięcia go do ręki i wypróbowania zawartości podczas grilla.

Tuby grillowe

Grill Pikantny 80 g, Grill Klasyczny 80 g, Przyprawa do szaszłyków Szaszłyki z grilla, 80 g, Przyprawa do karkówki Karkówka z grilla, 80 g,
Cena rekomendowana: 5,30 zł


Wraz z nowymi przyprawami KAMIS do oferty grillowej 2010 weszły zeszłoroczne przeboje grillowe, które były dostępne w limitowanej serii: Skrzydełka Ogniste, Szaszłyki z grilla, Grzanki Złociste.
Szaszłyki z grilla KAMIS to aromatyczna mieszanka czosnku, kolendry, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku, jałowca, gałki muszkatołowej, gorczycy, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Ziołowy, lekko słodki smak i intensywny aromat czosnku połączonego z wyrazistą kolendrą i korzennym jałowcem, sprawiają, że Przyprawa doskonale nadaję się do szaszłyków z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego.
Przyprawa do szaszłyków Szaszłyki z grilla,
Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla KAMIS, 20 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł


Skrzydełka Ogniste KAMIS to aromatyczna mieszanka, takich przypraw jak imbir i chilli z dodatkiem esencjonalnych suszonych pomidorów i skórki z cytryny. Dominującą nutą smakową mieszanki jest chili, stąd iście ognisty charakter produktu. Pikantność mieszanki przełamuje korzenny smak imbiru, czosnku oraz suszonych pomidorów. Dzięki takiej kompozycji smak skrzydełek jest niepowtarzalny, bardzo wyrazisty i pikantny a wygląd potrawy – złocisto-czerwony - niezwykle apetyczny. Przyprawa jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat.
Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS, 25 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł


Przyprawa do masła czosnkowego Złociste grzanki KAMIS to doskonała, ziołowo- koperkowa z wyraźną czosnkową nutą, mieszanka, dzięki której ten chrupiący i pyszny przysmak jest zawsze w zasięgu ręki. Skład mieszanki stanowi kompozycja czosnku, koperku, natki pietruszki, tymianku i pieprzu czarnego. Przyprawa jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat. Przyprawę należy dodać do masła i zostawić na około 20 minut. Potem wystarczy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź na patelni na złoto z każdej strony. Chrupiące, złociste, aromatyczne i pyszne…takie są grzanki z masełkiem z dodatkiem przyprawy.
Masełko czosnkowe można również podać jako dodatek do pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla, posmarować tosty i upiec w tosterze.
Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki Złociste KAMIS, 10 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł




Świat spożywki

2015-04-01 14:10:06 | Komentarze: 0

Złote jajo polskiej gospodarki – branża drobiarska

Mimo rosyjskiego embarga nałożonego w zeszłym roku między innymi na drób i jaja, polska branża drobiarska ma się całkiem dobrze i nic nie wskazuje na to, aby miało się coś zmienić. Polscy producenci coraz częściej i chętniej handlują z zagranicznymi partnerami, a zamknięcie rynku rosyjskiego tylko nasiliło tę tendencję.

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

Wegetarianizm i jego odmiany

Herbata na dzień dobry – śniadaniowe propozycje marki Czas na Herbatę

Kanapki "po kielecku"

Wielka moc w małym produkcie, czyli dlaczego warto sięgać po ziarenka

Żelatyna CYKORII

Po cygańsku

Życie pełne zdrowia i smaku – ser topiony Beauty z błonnikiem marki LACTIMA

Pożywny i słodki poranek z konfiturą malinową marki Schwartau Extra