Produkcja ciast: Technologia od Ishida zapewni wysoką jakość opakowania i odpowiedni wygląd

2019-08-14

Produkcja wyrobów cukierniczych na szeroką skalę wiąże się z podwójną trudnością. Nie tylko należy utrzymać wysoką jakość, ale i zadbać o to, aby wizualnie produkt był idealny. Spółka Pfalzgraf Konditorei GmbH, czołowy niemiecki producent ciast klasy Premium, w procesie dokładnego dozowania owoców na ciasta i torty, jak również zagwarantowania rygorystycznych standardów jakości, wykorzystuje zaawansowaną technologię Ishida.

W Pfalzgraf Konditorei, dzięki rzędowej naważarce sześciogłowicowej Ishida, udało się zredukować straty nadważeniowe niemalże do poziomu zerowego. Dla przestrzegania regionalnych norm dotyczących ważenia zainstalowano system wagi kontrolnej DACS-G. Jako element rygorystycznej kontroli jakości wdrożono system inspekcji X-ray model IX-GA-4075, zdolny do wykrywania ciał obcych o średnicy mniejszej niż 1 mm.

Przeznaczeniem specjalnym urządzenia o symbolu FFW [Fresh Food Weigher] do produktów nietrwałych jest obsługa wkładu produktowego o właściwościach przywierania do powierzchni kontaktowych (tj. produktów lepkich) oraz obsługa krótszych serii. Wkład produktowy jest transportowany przenośnikiem taśmowym do górnej części naważarki . Sześć podajników taśmowych pod kontrolą operatora zasila zasobniki naważające. Operator dba o równomiernie rozprowadzenie owoców i jednocześnie jest w stanie ocenić wkład wizualnie. Takie rozwiązanie pozwoliło na podniesienie efektywności i prędkości procesu naważania. Dodatkowo, dla wykonanych z tworzywa sztucznego zasobników naważających, zaprojektowano specjalne, redukujące przywieranie wkładu do powierzchni kontaktowych skrobaki. Zaraz po zakończeniu procesu, naważone porcje owoców za pośrednictwem niewielkiego systemu dystrybucyjnego trafiają na ciasta, czy torty. Układ został specjalnie zaprojektowany pod charakterystykę zróżnicowanych wyrobów, uwzględniając ich kształty ( okrągłe i kwadratowe) jak i ich rozmiary.

W Pfalzgraf Konditorei urządzenie FFW Ishida obsługuje szeroką gamę produktów pracując w dwuzmianowym cyklu roboczym. Wypieki firmy są dopełniane malinami, truskawkami, owocami leśnymi, mandarynkami i różnymi innymi mieszankami owoców. Masa jednej porcji tego wypełnienia wynosi od 240 g do 2500 g. Maksymalna prędkość to 16 cykli na minutę. Ze względu na wysoki koszt stosowanych składników precyzja procesu odgrywa decydującą rolę.

Według Szefa Produkcji, Stephana Kollera, naważarka Ishida znacznie podniosła produktywność procesu:
Stara metoda dozowania objętościowego dawała straty nadważeniowe na poziomie od 20 do 30 g owoców w każdym produkcie finalnym – wyjaśnia. – Teraz przepełnienie jest praktycznie zerowe.

Z punktu widzenia producenta tego typu wyrobów wypiekanych system Ishida okazał się bardzo opłacalnym rozwiązaniem dającym zwrot z poniesionej inwestycji, i to w bardzo krótkim czasie. Kolejną zaletą jest fakt, że urządzenie obchodzi się z produktami bardzo delikatnie, co pomaga zapobiegać uszkadzaniu owoców miękkich.

Obsługa owoców mokrych wiąże się też z częstą koniecznością przeprowadzania intensywnego czyszczenia. Łatwość utrzymania higieny to kolejna cecha maszyny FFW Ishida. Stephan Koller twierdzi, że wodoodporna konstrukcja pomaga w utrzymaniu sprzętu w należytej czystości i sprzyja zachowaniu higieny. Części kontaktowe naważarki mogą być całkowicie zdemontowane bez użycia narzędzi i można je czyścić w przemysłowym środku czyszczącym, podczas główny korpus można obmywać wodą pod ciśnieniem.

Na samym końcu linii produkcyjnej system wagi kontrolnej Ishida DACS-G sprawdza wagę już zapakowanego ciasta, tak by finalnie zagwarantować zgodność z regionalną dyrektywą norm wagowych. Waga kontrolna zapewnia nie tylko wysoką precyzję oraz maksymalne prędkości robocze, ale również jest urządzeniem bardzo elastycznym. Operator może dowolnie przełączać się pomiędzy dwoma zakresami masy za jednym naciśnięciem przycisku, co oznacza, że DACS-G może być stosowany do szerszego zakresu produktów. W przypadku zakłóceń zewnętrznych (takich, jakie powstają w czasie czyszczenia), unikalny i opatentowany przez Ishidę ogranicznik rozkładu sił obciążających (tj. DFL - Force Dislocating Limiter) odłącza automatycznie układ ważący od pasa ważącego, aby chronić wrażliwy sensor głowicy ważącej przed uszkodzeniem na skutek nadmiernych przeciążeń.

Każda firma, która dąży do spełnienia najwyższych standardów jakości, musi zagwarantować swoim klientom produkty wolne od zanieczyszczeń.

Popularnie stosowany detektor metalu nie był rozwiązaniem odpowiednim dla Pfalzgrafu – mówi Stephan Koller. – Nie wystarcza nam sama kontrola zanieczyszczeń metalowych, lecz również wykrycie całego zakresu innych elementów niepożądanych – podkreśla. Dlatego firma, na samym końcu linii produkcyjnej, wdrożyła system inspekcji X-ray Ishida IX-GA 4075. System niezawodnie wykrywa ciała obce o średnicy mniejszej niż 1 mm, nawet przy stosowaniu dużych prędkości operacyjnych. To ważne, ponieważ torty i ciasta mogą zawierać maleńkie odpryski granitu, które mogły dostać się do produktu wraz z owocami. System Ishida model IX-GA 4075 potrafi dokonać identyfikacji kontaminantów z metalu, szkła oraz tworzywa sztucznego o większej gęstości.

Opatentowana technologia X-ray Ishida opiera się na oprogramowaniu wykorzystującym inteligentny algorytm genetyczny tj. GA (Genetic Algorithm). System osiąga wyjątkowo wysoki poziom dokładności inspekcyjnej na drodze analizy agregowanych danych obrazowych z wielu generacji kontrolnych. Ponieważ niektóre zanieczyszczenia pojawiające się w ciastach i tortach mają charakter powtarzalny, system można optymalizować i modyfikować system pod kątem specyficznych właściwości konkretnych produktów.

Każda generacja przyczynia się do tworzenia coraz dokładniejszego rejestru porównawczego. System można szybko i łatwo konfigurować poprzez przepuszczenie wiązki X-ray przez obiekt testowy od dwóch do trzech razy. Rejestr danych pozwala na sprawdzanie prawidłowości procesu produkcyjnego, a także dostarcza informacji niezbędnych do procesu optymalizacji produkcji – wyjaśnia Stephan Koller.

System inspekcyjny X-ray jest w dużej mierze bezobsługowy. Maszyna jest prosta w obsłudze i uzyskuje gotowość roboczą zaraz po automatycznej procedurze konfiguracji, co zajmuje zaledwie 90 sekund. Doprecyzowanie ustawień może być przeprowadzane podczas trwania produkcji. System dostarczany jest wraz z setką programowalnych ustawień wstępnych, co umożliwia szybkie przezbrajanie między-produktowe.


Źródło: ishidaeurope.com