Opatowskie krówki mleczne z certyfikatem „Doceń polskie”

2012-09-21

Krówki mleczne produkowane przez OSM w Opatowie zostały wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie”.

Krówki produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opatowie zdobyły certyfikat „Doceń polskie”. Wyróżnienie zostało przyznane podczas VI audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Krówki z Opatowa otrzymały dodatkowo tytuł TOP PRODUKT, co oznacza, że Loża Ekspertów programu przyznała im maksymalną liczbę punktów.

O przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie” decydują noty pięcioosobowej Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak. Lożę tworzą specjaliści, którzy zawodowo zajmują się żywieniem i technologią żywności. Eksperci oceniając artykuły spożywcze biorą pod uwagę kilka aspektów, najważniejsze z nich to: smak i wygląd wyrobu oraz stosunek jakości do ceny.
Produkty, którym Loża przyzna wysokie noty otrzymują certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby, które od ekspertów zdobędą maksymalną liczbę punktów otrzymują dodatkowo tytuł TOP PRODUKT.
Honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Krówka opatowska to tradycyjny wyrób produkowany w świętokrzyskiej mleczarni od blisko 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienionej metody. Słodki specjał jest w dużej mierze wytwarzany ręcznie, jedynymi urządzeniami używanymi w procesie produkcji są specjalne mieszalniki, wyparki i sonda do zagęszczania mleka.

Krówki z Opatowa mają specyficzną, lekko ciągliwą konsystencję, która przechodzi w delikatną kruchość. Krówki wyróżniają się także charakterystyczną „łezką” w środku. Cukierki są produkowane z naturalnych składników: najwyższej jakości mleka, cukru, syropu ziemniaczanego oraz tłuszczu roślinnego.
Przy stole pakującym zasiadają same kobiety, które w ekspresowym tempie zawijają krówki w kolorowe papierki. Zawinięte w papierki krówki pakowane są w kartony zbiorcze i opakowania jednostkowe typu „krówka”, „kuferek” i „domek”.
W ubiegłym roku Krówka opatowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Szczegółowe informacje na temat programu „Doceń polskie” i pełna lista nagrodzonych wyrobów są dostępne na stronie www.DocenPolskie.pl.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Źródło: A. Koza/Adventure Media





Aktualności

2020-09-04 12:01:50 | Komentarze: 0

Szczypta wiedzy o pieprzach

Pieprz to, obok soli, najbardziej znana przyprawa na całym świecie i stosowana w niemal każdej kuchni. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też właściwości prozdrowotne, dlatego po młynek z czarnymi ziarnami warto sięgać jak najczęściej. A co z innymi wersjami kolorystycznymi? Marka Appetita podpowiada, jak ich używać i jak uratować zbyt pieprzne dania!

„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły

25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka

Ishida: Nowe modele zwiększające możliwości pakowania owoców

Naturalne suplementy odchudzania. Przypraw dietę z Appetitą

Grześki latem nie pływają w czekoladzie!

Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki

Illy stawia na naważarki od Ishida

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?