Omlet z maką jaglaną i serkiem
2016-03-21
Z dodatkiem pysznego serka Edam!
Składniki dla 2 osób:
• 4 jajka
• 100g serka topionego Edam z serii „Jak Dawniej” SERTOP
• 2 łyżki maki jaglanej
• 2 łyżki wody
• sól i pieprz do smaku
• szczypta proszku do pieczenia
• masło klarowane lub olej do smażenia
Do dekoracji: pomidorki koktajlowe oraz natka pietruszki
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy na średnim ogniu, wyłącznie z jednej strony do momentu, aż omlet nabierze od spodu złotego koloru. W trakcie smażenie kładziemy na wierzch omletu pokrojony serek topiony. Gotowy omlet dekorujemy obficie połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Z drugą porcją ciasta wykonujemy tą samą czynność.
Smacznego!
• 4 jajka
• 100g serka topionego Edam z serii „Jak Dawniej” SERTOP
• 2 łyżki maki jaglanej
• 2 łyżki wody
• sól i pieprz do smaku
• szczypta proszku do pieczenia
• masło klarowane lub olej do smażenia
Do dekoracji: pomidorki koktajlowe oraz natka pietruszki
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy na średnim ogniu, wyłącznie z jednej strony do momentu, aż omlet nabierze od spodu złotego koloru. W trakcie smażenie kładziemy na wierzch omletu pokrojony serek topiony. Gotowy omlet dekorujemy obficie połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Z drugą porcją ciasta wykonujemy tą samą czynność.
Smacznego!
Autor: PR CLUB
- Przepisy kulinarne
-
2016-03-21 12:46:49 | Komentarze: 2
Sałata z malinami i serkiem SERTOP
Z kultowym Złotym Ementalerem!
-
Sałata z łososiem i serem
-
Cytrynowy mazurek z kremem Ekler
-
Sznycelki
-
Panierowany filet z mintaja
-
Paluchy drożdżowe z serem
-
Drożdżowe paluchy z czarnuszką
-
Zupa krem chrzanowa z serem i plackiem ziemniaczanym
-
Zapiekane bataty z serkiem
-
Marchewka z serem i kaszą