Oliwa mieszana czy jednogatunkowa – która lepsza?

2012-03-22

Wybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje, a zna je producent oliwy z oliwek extra vergine – Monini.

Świeżo wytłoczona oliwa z oliwek extra vergine to w 100% naturalny sok z oliwek. Ma ona gęstą konsystencję, bardzo intensywny smak – charakterystyczny dla danej odmiany oliwek i okresu ich zbioru – a także przyjemny i zdecydowany zapach gaju oliwnego, skoszonej trawy czy zielonego pomidora. Jednak jednogatunkowa oliwa z oliwek jest zazwyczaj ceniona głównie przez prawdziwych koneserów, którzy akceptują jej goryczkę oraz nadzwyczaj mocny smak i zapach owocu oliwki.

W celu pozyskania większej grupy smakoszy i równocześnie otrzymania harmonijnego i bardziej zbilansowanego smaku danej oliwy producenci stosują tzw. kupaż oliwny. Proces ten polega na mieszaniu kilku oliw o najwyższej jakości, odmiennych walorach smakowych i niuansach zapachowych. .
Oliwy jednogatunkowe to rarytas, który jednak dla osób, nie będących oliwnymi ekspertami, jest zbyt intensywny. Zdecydowana większość odmian oliwek musi się uzupełniać pod kątem smaku i aromatu, aby finalnie powstał z nich produkt o wysokiej jakości. I właśnie dlatego to mieszanki oliw są przykładem wyjątkowej kompozycji smakowej, którą chwalą nie tylko koneserzy, ale wszyscy konsumenci przez cały rok – podkreśla Joanna Świątek, Brand & Trade Marketing Manager w firmie Monini Polska.

Zapewnienie stałego dostępu do ulubionej oliwy, to dodatkowy powód mieszania oliwy przez jej producentów. Zbiory oliwek trwają tylko kilka miesięcy w roku i nie zawsze są one jednakowe, utrudnia to uzyskanie smaku oliwy o wcześniej opracowanej i ustalonej recepturze. Dlatego w celu otrzymania produktu wysokiej jakości należy najpierw wybrać najlepsze oliwy ze zbiorów w danym roku, a następnie zmieszać je w odpowiednich proporcjach. Mieszanie oliw (blending) to prawdziwa sztuka wymagająca wieloletniego doświadczenia.

Warto przetestować różne rodzaje oliwy, by znaleźć tę, która w największym stopniu przypadnie do gustu użytkownikom. Przykład oliwy z portfolio Monini, która stanowi szczyt sztuki olejarskiej, to GranFruttato. Powstaje ona właśnie w wyniku połączenia wielu rodzajów oliw najwyższej jakości. Dzięki zastosowaniu właściwych proporcji (na podstawie receptury Zefferino Monini) oliwa ta charakteryzuje się bardzo złożonym smakiem, aromatem oraz niepowtarzalnymi cechami organoleptycznymi i znaczącymi właściwościami zdrowotnymi.

GranFruttato produkuje się z oliwek nie do końca dojrzałych. Dzięki temu jest ona szczególnie bogata w antyutleniacze (polifenole), które nie tylko gwarantują dłuższą trwałość produktu, chroniąc go przed utlenieniem, ale nadają mu intensywny smak i aromat. Oliwa GranFruttato ma czysty, niczym niezakłócony aromat świeżej oliwki, podobny do zapachu, jaki można poczuć w tłoczni. Jej smak jest dość pikantny, z przyjemnym odcieniem migdałowym. Wystarczy kilka kropel GranFruttato, aby danie zyskało wyjątkowy charakter. Idealnie podkreśli ona smak mięsa z grilla, bruschetty czy pieczonych ziemniaków.
Termin extra vergine odnosi się do najwyższej klasy oliwy z oliwek, uzyskanej wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych czy metod rafinacji. Dodatkowo, aby oliwa mogła być sklasyfikowana jako extra vergine, nie może mieć żadnych wad organoleptycznych, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 0,8%. Kwasowość oliwy z oliwek można określić tylko laboratoryjnie. Extra vergine można śmiało uznać za synonim zdrowego tłuszczu. Ta oliwa jest doskonała zarówno do smażenia, gotowania i pieczenia (ze względu na wysoki punkt spalania), jak i do spożywania na zimno (ze względu na wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie). Oliwa z oliwek extra vergine obniża poziom złego cholesterolu, nie naruszając dobrego, zawiera naturalne przeciwutleniacze i jest cennym źródłem witaminy E. Więcej informacji dostępnych na stronie internetowej www.monini.pl





Ciekawostki

2014-01-08 16:43:50 | Komentarze: 0

Jedz ser żółty zimą – 3 powody

Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i dlaczego nie powinno go zabraknąć w naszym zimowym jadłospisie.

Kapary i karczochy - z czym to się je?

Zdrowe, ekologiczne szkło TERMISIL – idealne do pieczenia ciast i własnego chleba!

Pieczenie w naczyniu żaroodpornym Grill&Drop jest takie proste!

Ochrona pszczół i motyli, czyli producenci żywności w trosce o środowisko

Bądź eko także w kuchni!

Życie kręci się wokół wody

RICOLA - FUNKCJONALNE CUKIERKI ZIOŁOWE – smak, orzeźwienie i bogactwo 13 ziół w każdym cukierku!

Skąd pochodzi Twoja ryba?

Student w wielki mieście - kulinarna szkoła przetrwania