Nowy numer dwutygodnika AgroTrendy

2008-11-12

Ukazał się nowy numer dwutygodnika AgroTrendy (Nr 21 (102) 2008) a w nim o: Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich, PROW, procesie akredytacji, branży mleczarskiej, programie PAED, protestach gorzelników, rewitalizacji witaminy F w mięsie i wędlinach.

Życie skorygowało apetyty – Mieczysław Wodzicki

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 adresowany jest do rolników i przedsiębiorców, do grup obywatelskich, samorządów gminnych, nadleśnictw, organizacji pozarządowych i innych instytucji pracujących na obszarach wiejskich. Ma za zadnie wielokierunkowego wsparcia polskiej wsi, przede wszystkim pomocy rolnikom, którzy nadal chcą prowadzić działalność rolniczą, w podnoszeniu opłacalności swoich gospodarstw rolnych. Wsparciem objęci są również ci mieszkańcy wsi, którzy chcą prowadzić działalność pozarolniczą, głównie przy uruchamianiu własnych firm.

PROW bez żadnych opóźnień – z Markiem Sawickim, ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rozmawia Jerzy Papuga.

Prawie zakończyliśmy proces akredytacji – z Dariuszem Wojtasikiem, prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, rozmawia Jerzy Papuga.

Czarne chmury nad białą branżą – z Waldemarem Brosiem, wiceprezesem Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, rozmawia Zofia Kobielska.

Nie ustają protesty gorzelników, mimo wzrostu produkcji – prof. Adam Kupczyk, WIP SGGW

Wysokie kary, grożące za niewykonanie wskaźnika wykorzystania biopaliw transportowych (Narodowy Cel Wskaźnikowy) przez koncerny paliwowe spowodowały wzrost krajowego rynku, głównie biodiesla.

Program PAED: nadwyżki żywności dla najuboższej ludności UE – Waldemar Sochaczewski, Wiceprezes Agencji Rynku Rolnego

25 września Komisja Europejska przyjęła projekt rozporządzenia w sprawie planu podziału pomiędzy państwa członkowskie zasobów budżetowych zapisanych na 2009 rok, przeznaczonych na dostawy żywności dla najuboższych obywateli Wspólnoty. Tym samym Polska, po raz szósty, będzie realizować program Wspólnej Polityki Rolnej „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej”.

Rewitalizacja witaminy F w mięsie i wędlinach, cz. 2 – Od paradygmatu Liebiga do żywności funkcjonalnej i nutraceutyków

Paweł Zagrodzki, Zakład Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego





Aktualności

2020-09-04 12:01:50 | Komentarze: 0

Szczypta wiedzy o pieprzach

Pieprz to, obok soli, najbardziej znana przyprawa na całym świecie i stosowana w niemal każdej kuchni. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też właściwości prozdrowotne, dlatego po młynek z czarnymi ziarnami warto sięgać jak najczęściej. A co z innymi wersjami kolorystycznymi? Marka Appetita podpowiada, jak ich używać i jak uratować zbyt pieprzne dania!

„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły

25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka

Ishida: Nowe modele zwiększające możliwości pakowania owoców

Naturalne suplementy odchudzania. Przypraw dietę z Appetitą

Grześki latem nie pływają w czekoladzie!

Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki

Illy stawia na naważarki od Ishida

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?