Mrożona Cykorianka z bitą śmietaną.

2015-08-21

Kawa mrożona wykonana ze zbożowej kawy do doskonała propozycja dla dzieci i kobiet w ciąży. Doskonale zastępuje kawę tradycyjną a przy tym nie zawiera kofeiny i działa zbawiennie na pracę jelit. Dzieci z pewnością będą zachwycone takim deserem! Poniżej kilka propozycji z różnymi dodatkami, z których każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!


Składniki na kawę mrożoną dla 4 osób:
• 4-6 saszetek kawy zbożowej Cykorianka marki CYKORIA
• 400ml wody
• 400ml zimnego mleka
• 8 łyżeczek cukru wanilinowego CYKORIA
• 1 torebka błyskawicznej śmietanki kremowej Śnieżka marki CYKORIA + 200 ml mleka
• 8 małych kostek lodu
• 4 łyżki maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo-waniliowym CYKORIA
Przygotowanie. Kawę zalewamy wrzątkiem i parzymy 10 minut pod przykryciem a następnie zostawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie chłodna, mieszamy ją z mlekiem i cukrem wanilinowym, przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy na 5-7 minut do zamrażarki a następnie dodajemy do każdej szklanki po 2 kostki lodu. W tym czasie kremową śmietankę Śnieżkę mieszamy z 200ml mleka i miksujemy na wysokich obrotach kilka minut. Kiedy śmietanka będzie gotowa, przekładamy ja delikatnie łyżką na wierzch szklanek z kawą i dekorujemy maczkiem kakaowym. Dodajemy szerokie rurki i od razu podajemy na stół lub przechowujemy do 2h w lodówce. Smacznego!
Kawę możemy dekorować w zależności od upodobań. W wersji z cynamonem do środka kawy dodajemy ½ łyżeczkę cynamonu a na bitą śmietanę wkruszamy 2-3 chipsy cynamonowe Cykoria i posypujemy dodatkowo szczyptą cynamonu. W wersji czekoladowej do środka kawy dodajemy 1 łyżeczkę kakao a wierzch dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi, rodzynkami CYKORIA i startą na tarce gorzką czekoladą. W wersji miętowej do środka kawy wsypujemy 3-4 bardzo drobno posiekane liście świeżej mięty oraz 1 łyżeczkę kakao a wierzch dekorujemy startą czekoladą gorzką i listkiem świeżej mięty. W wersji dla młodszych dzieci kawę możemy podać wyłącznie z zimnym mlekiem i cukrem wanilinowym bez dodatku bitej śmietany, w wysokiej szklance z kolorowymi słomkami. W wersji dla dorosłych do kawy możemy za to dodać kilka kropel ulubionego likieru, który znacznie wzbogaci smak tego napoju lub 2-3 krople aromatów spożywczych CYKORIA: waniliowego, rumowego, pomarańczowego lub cytrynowego, które nadadzą deserowi intensywniejszy smak. Zachęcamy do eksperymentowania!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Autor: PR CLUB