Dodaj ofertę za darmo

Kawowy październik w Łodzi

2013-09-27

Kawa towarzyszy nam każdego dnia. Ponad 85% dorosłych osób pije kawę co powoduje, że kawa jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Stowarzyszenie Miłośników Kawy zaprasza na trzecią edycję Festiwalu Kawy. Tegoroczna odsłona jest wyjątkowa, nie tylko dlatego, że festiwal będzie dłuższy, ale również będzie miał w ofercie coś dla tych, którzy za kawą nie przepadają.

Festiwal Kawy


Od piątku do niedzieli (4-6.10.2013) zapraszamy na główny weekend Festiwalu Kawy do 21 Kawiarni Festiwalowych. Kawiarnie biorą udział w trzech konkursach: na Najlepsze Espresso i Najlepsze Cappuccino, oceniane przez profesjonalne, anonimowe jury, a także na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową, wybieraną przez klientów głosujących za pomocą wiadomości sms w dniach 4–11 października. Na wszystkich miłośników kawy będą czekały espresso i cappuccino za jedyne 3 złote oraz drinki festiwalowe na bazie kawy wg indywidualnej receptury każdej kawiarni za 5 złotych. Od 7 do 13 października kawiarnie Festiwalowe zapraszają na specjalne oferty podczas Happy Hours w godz. 12:00-15:00.

11 października w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym MTŁ przy al. Politechniki 4 zaczyna się część ekspozycyjna festiwalu, w tym roku poszerzona o herbatę i czekoladę. To okazja do poznania unikalnych gatunków kaw i herbat, tajników czekolady, a także najnowszych trendów i metod parzenia. Będzie również możliwość przetestowania i porównania najnowszego sprzętu. W strefie szkoleniowej odbędą się unikalne szkolenia z zakresu kawy, herbaty i czekolady prowadzone przez najlepszych specjalistów, zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. W sobotę 12 października rozegrany zostanie również drugi Puchar Polski Latte Art, a w niedzielę zapraszamy na I Mistrzostwa Polski Home Barista.

Festiwal Kawy w Kawiarniach Festiwalowych:
4–6 października 2013
Lista kawiarni na www.festiwalkawylodz.pl i www.miloscnicykawy.pl

Festiwal Kawy, Herbaty i Czekolady – ekspozycje i szkolenia:
11–13 października 2013
Centrum Konferencyjno–Wystawiennicze MTŁ, al. Politechniki 4
Bilety do nabycia on-line - http://www.targi.lodz.pl/dla-zwiedzajacych/kup-bilet-on-line/

Kontakt:
Karolina Blechowska

Koordynator Festiwalu Kawy
Tel. 793-540-362
karolina@festiwalkawylodz.pl


  • Lavazza a modo mio

    Gość: Aga_afryka | 2015-02-27 16:19:42

    Lavazzaamodomio.pl

    Nie ma na mapie świata bardziej magicznego napoju i tak cenionego przez miliony. Kawa to najpopularniejszy napój na zimno i na gorąco. Mieszkańcy Ziemi co roku piją ponad 400 miliardów filiżanek tego naparu. Kawa w międzynarodowym handlu zajmuje drugie miejsce, tuż za ropą naftową, a obroty handlowe przekraczają 10 miliardów USD. Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która budzi nas do życia, pobudza układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na samopoczucie, poprawiając humor kawoszom. Odpowiednio zaparzona oddziałuje aż na trzy zmysły, a jej aromat zawiera około 800 różnych lotnych związków. Kawa znana jest od bardzo dawna, choć różnie ją przygotowywano i spożywano. W I 1000-leciu p.n.e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Obecna jej postać znana jest w zasadzie dopiero od około XIII w. Wówczas właśnie wynaleziono metodę preparowania i prażenia nasion po tym, jak kupcy arabscy przywieźli ziarna kawy do Jemenu, skąd wyruszyła na podbój całej Europy. Arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Uprawiana jest w Jemenie. Znawcy uważają ją za najlepszą ze wszystkich kaw. Ziarna pochodzą z Ameryki Południowej, Azji i z różnych plantacji afrykańskich. Ma podłużne, twarde, zielonkawe ziarna, dające (po wypaleniu) aromatyczny napar i do 1,7 proc. kofeiny. Napar z kawy Arabica ma łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny) smak, niekiedy z posmakiem czekoladowym lub korzennym. Kawę Robusta, odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabica. Jest odporniejsza na warunki klimatyczne i można ją uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Robusta lubi wilgotny i gorący klimat, rośnie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Jej ziarna mają żółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren kawy Arabica. Zawiera więcej kofeiny (2,4 - 2,8%), ale ma ostry, gorzkawy smak i ziemisty aromat Każdy łyk kawy w kapsułach, to oderwanie się od ziemi i relaks dla naszych zmysłów. To najlepsza z kaw, która zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienie smakoszy tego magicznego napoju. Te gotowe kapsułki kawy zawierają jej naturalny smak i aromat, dlatego kawa w kapsułkach przewyższają jakość kaw mielonych przeciętnie paczkowanych w dużych opakowaniach. Kawa w kapsułkach nie wietrzeje, każda kapsułka kawy jest oddzielnie otwarta i świeżo parzona z aromatem i smakiem jaki jest w kawie pakowanej w dużej torbie zaraz po otwarciu, jednak po czasie jej aromat i smak wietrzeje. Szczelne zamknięcie, próżniowo pakowane naboje zawierają wyśmienitą mieszankę zmielonej i sprasowanej kawy przygotowanej specjalnie dla nowego systemu espresso. Każda kapsułka zawiera 7,5 g kawy, dokładnie tyle, ile barista zużywa do przygotowania jednej filiżanki espresso. Wszystkie mieszanki mają niepowtarzalny smak oraz znak jakości i oryginalności. Każdy może przyrządzić espresso, które jest zawsze doskonałe i właśnie takie, jakie lubi. Do wyboru są niepowtarzalne mieszanki kawy najwyższej jakości. Intensamente 50% Arabica i 50 % Robusta, średnio palona, wyjątkowy, harmonijny smak i aromat. Appassionatamente 100% Arabica, mocno palona, ciemna, aksamitna i niezwykle esencjonalna. Deliziosamente 100 % Arabica, średnio palona, delikatna o bogatym smaku. Divinamente 80 % Arabica i 20 % Robusta, mocno palona, wyrafinowana, doskonale pełna, z nutą czekoladową. Dolcemente Caffè Crema 100 % Arabica, średnio palona, kremowy smak włoskiej kawy. Magicamente 100 % Arabica, średnio palona, owocowa, bardzo aromatyczna, delikatnie aksamitna. Demosamente DEK 100 % Arabica, średnio palona, łagodna i aromatyczna kawa bezkofeinowa.

    Czytaj wiecej: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/filizanka_kawy_poprawia_koncentracje_305857.html

Dodaj komentarz


Aktualności

2017-10-13 08:01:55 | Komentarze: 0

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Trend zdrowego odżywiania się jest coraz popularniejszy. Polacy chcą wybierać produkty najwyższej jakości i – między innymi – uważać na tłuszcze trans. W odpowiedzi na tę potrzebę i w trosce o zdrowie, ZT „Kruszwica” S.A. oferuje gamę produktów do smarowania pieczywa, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe i praktycznie nie zawierające izomerów trans.

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką

Najważniejsza impreza w branży opakowań już w kwietniu! 8. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations

Cykoria Liderem Polskiego Biznesu

Wielkanoc po Chrzanowsku

Kolejne Święta za pasem

CYKORIA ambitnie w 2016 roku

SERTOP podsumowuje 2015 rok