Kasza Jęczmienna Mazurska marki Halina

2013-04-29

Kasza jęczmienna od wieków była jednym z najczęściej wymienianych składników w staropolskich książkach kucharskich i stanowiła podstawowy element codziennego jadłospisu.

Kasza Jęczmienna Mazurska marki Halina
Włączano ją do różnego typu dań i podawano na wiele ciekawych sposobów. Również dziś, kasza jęczmienna może stanowić podstawę urozmaiconej diety i stać się inspiracją dla niejednego kucharza. Wystarczy sięgnąć po Kaszę Jęczmienną Mazurską marki Halina.

Kasza jęczmienna była od zawsze związana z tradycyjną kuchnią polską. Pierwsza polska książka kucharska zaleca „wyposażyć spiżarnię” w pięć rodzajów kasz m.in. w kaszę jęczmienną. Zwyczajowo dodawano ją do zup, jadano z kwaśnym lub słodkim mlekiem, kraszono słoniną, bądź zapiekano w piecu. W postaci farszu używano do przygotowania dań z drobiu i dzikiego ptactwa oraz jako nadzienie pierogów. Przyrządzano ją również w wersji „na słodko” dodając rodzynki i migdały.

Dzisiejsza kuchnia sprzyja eksperymentowaniu. Aby sprawdzić czy staropolskie receptury smakują tak jak dawniej, warto sięgnąć po Kaszę Jęczmienną Mazurską Halina. Produkt marki Halina to ziarna najwyższej jakości jęczmienia. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i jasno brązową barwą ziarna, a po ugotowaniu zachowuje sypkość. Kasza Jęczmienna Mazurska może być inspiracją do poszukiwań i wypróbowania nowych, bardziej współczesnych przepisów. Sprawdzi się doskonale w potrawach, takich jak kremy warzywne, gołąbki, tortille, zapiekanki oraz mięsne dania jednogarnkowe.

Kasza jęczmienna stanowi źródło białka roślinnego. To w połączeniu z jej zaletami kulinarnymi sprawia, że jest produktem, który powinien się znaleźć w każdej współczesnej „spiżarni”.

Źródło: KMC





Świat spożywki

2015-04-01 14:10:06 | Komentarze: 0

Złote jajo polskiej gospodarki – branża drobiarska

Mimo rosyjskiego embarga nałożonego w zeszłym roku między innymi na drób i jaja, polska branża drobiarska ma się całkiem dobrze i nic nie wskazuje na to, aby miało się coś zmienić. Polscy producenci coraz częściej i chętniej handlują z zagranicznymi partnerami, a zamknięcie rynku rosyjskiego tylko nasiliło tę tendencję.

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

Wegetarianizm i jego odmiany

Herbata na dzień dobry – śniadaniowe propozycje marki Czas na Herbatę

Kanapki "po kielecku"

Wielka moc w małym produkcie, czyli dlaczego warto sięgać po ziarenka

Żelatyna CYKORII

Po cygańsku

Życie pełne zdrowia i smaku – ser topiony Beauty z błonnikiem marki LACTIMA

Pożywny i słodki poranek z konfiturą malinową marki Schwartau Extra