Kanapki inne niż wyszystkie - przepisy z wykorzystaniem nowych serów pleśniowych Hochland

2014-04-28

Kanapkę niejednokrotnie zjadamy na śniadanie, lunch czy kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu, wcale nie musi oznaczać nudnego posiłku. Wytrawna czy słodka? Z camembertem czy serem brie? Dzięki nowym serom pleśniowym Hochland, każda kanapka może być wyjątkowa. Na dowód tego, poniżej zamieszczamy trzy przepisy skomponowane przez Marcina Budynka. Zachęcamy do spróbowania! Smacznego!

Marcin Budynek
Marcin Budynek jest szefem kuchni i dyrektorem Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie. Jest też założycielem i właścicielem Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Absolwent Poznańskiej Szkoły Gastronomicznej, uczył się między innymi u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne pod Paryżem. Wieloletni szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpani, Włoszech, Francji, Angli, Chile i Rpa. Laureat konkursu m.in. " Kreator Smaku", Złota Patelnia, Dania Wigilijne.


Bajgle z wędzonym łososiem i serem Hochland Camembert z zielonym pieprzem


Składniki na 2 osoby

Bajgle 2 szt.
Łosoś wędzony 80g
Hochland Camembert z zielonym pieprzem 1 szt.
Chrzan 1 łyżka
Jogurt gęsty 2 łyżka
Kiełki drobne

Sposób wykonania

Bajgle kroimy na pół, smarujemy chrzanem wymieszanym z jogurtem. Ser Hochland Camembert tniemy wzdłuż na dwie polówki i układamy na bajglach. Następnie, na serze układamy plastry wędzonego łososia. Przykrywamy drugą połówką, a w miejsce dziurki układamy kiełki.


Zapiekany rogal półfrancuski z serem Hochland Brie i szpinakiem z suszonymi pomidorami


Składniki na 4 osoby:

Rogale półfrancuskie 4 szt.
Ser Hochland Brie naturalny 1 szt.
Szpinak 200g
Suszone pomidory 40 g
Czosnek 1 ząbek
Masło 20 g
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Bazylia świeża

Sposób wykonania
Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim posiekany czosnek wraz z suszonymi pomidorami. Po około 2 minutach dodajemy liście szpinaku. Po odparowaniu płynu, przyprawiamy solą, pieprzem i świeżymi liśćmi bazylii. Rogale przecinamy wzdłuż na pół, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy szpinak, a na nim plastry sera Hochland Brie. Można podawać na gorąco po uprzednim zapieczeniu w piekarniku.


Ciabata z serem Hochland Brie z ziołami i konfiturą z czerwonej cebuli


Składniki na 4 osoby

Bułka ciabata 4 szt
Ser Hochland Brie z ziołami 1 szt
Czerwona cebula 3 szt
Żurawina (w słoiku) 2 łyżki
Miód 1 łyżka
Sól, pieprz
Czerwone wino 50 ml
Masło 2 łyżki
Rukola

Sposób wykonania
Masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy miód i pociętą w piórka cebulę. Smażymy około 5 min. a następnie dokładamy żurawinę i czerwone wino. Całość doprawiamy i dusimy około 10 min. Ciabatę przecinamy wzdłuż na dwie połówki, układamy na nich konfiturę, a w środek kładziemy plastry sera Hochland Brie. Dekorujemy rukolą i składamy dwie połówki. Można podawać na ciepło.

Autor: Quality Public Relations