Illy stawia na naważarki od Ishida

2020-04-20

Technologia naważania wielogłowicowego Ishida wykorzystywana jest przy pakowaniu kawy przez jednego z wiodących włoskich producentów. Firma Illy dostosowała ją do swoich produktów – zarówno tych w formie sypkiej jak i ziarnistej, w dwóch formatach opakowań.

Powstała w 1933 roku Illy od początku była firmą rodzinną. W 1934 roku wprowadziła pionierski system ciśnieniowego pakowania ziaren kawy. Opatentowany proces zapewniał zachowanie unikalnego aromatu i smaku starannie dobranych ziaren kawy.

Przedsiębiorstwo produkuje własne 3 kilogramowe puszki. Odbiorcami takiego formatu opakowania są głównie restauracje i kawiarnie. Za projektowanie linii napełniania odpowiedzialny jest specjalny zespół techniczny. Wiele urządzeń produkowanych jest na specjalne, indywidualne zamówienie, według specyfikacji Illy. Wcześniej w firmie zainstalowany był jednogłowicowy system naważający. Gdy dostawca urządzeń zaprzestał swojej działalności i coraz trudniejsze było pozyskanie części zamiennych, Illy stanęła wobec potrzeby nowego rozwiązania. Wybór padł na Ishida.

Kluczową zaletą nowych naważarek Ishida jest prędkość operacyjna oraz dokładność w granicy 3-4g masy docelowej (targetu wagowego), co pozwoliło Illy na wzrost wydajności pakowania z 10 do 25 puszek na minutę. Jednak w celu pełnego wykorzystania nowej prędkości operacyjnej firma obecnie inwestuje w nowy sprzęt końca linii produkcyjnej.

Wersja podstawowa naważarki wielogłowicowej Ishida (model CCW-SE-210 z zasobnikami dwulitrowymi) odlicza po 18 kapsułek z kawą Illy, pakowanych do worków typu quadro, przeznaczonych na włoski rynek detaliczny. Model naważarki w wersji średniej (o symbolu CCW-RS-210 z zasobnikami 5 litrowymi) jest dedykowany operacji pakowania kawy ziarnistej Illy do puszek 3kg, które następnie trafiają na rynki całego świata.

Obie naważarki Ishida uwalniają porcje kawy do skonstruowanego specjalnie dla Illy systemu napełniania, na który składa się szereg obracających się lejów zasypowych, wprowadzających kolejne porcje ziaren kawy do puszek. Aktualnie, przy zwiększonej prędkości operacyjnej naważarek, dzienna wydajność linii wynosi około 45 ton kawy ziarnistej.

Naważarki Ishida dzięki zastosowaniu zasobników 5 litrowych są w stanie osiągać wysoki poziom masy targetu wagowego już w pojedynczym zrzucie. Ponieważ po zakończeniu procesu palenia, niektóre ziarna kawy mogą się ze sobą sklejać, zasobniki wstępne wyposażono w zaprojektowane konkretnie dla Illy sita, które zapobiegają przedostawaniu się sklejonych ziaren do zasobników.

Dwie naważarki wielogłowicowe do kawy ziarnistej eksploatowane są w trybie 24 godzinnym przez pięć dni w tygodniu. Carlo Valente, osoba odpowiedzialna za przebieg tego procesu w Illy docenia głównie intuicyjność obsługi systemów urządzeń i operacyjną niezawodność.
Ustawienia obsługiwanych przez naważarki różnych odmian kawy są rejestrowane w pamięci oraz łatwo można je przywoływać z poziomu RCU (Remote Control Unit, tj. zdalnego pulpitu sterowniczego) umożliwiając szybkie przezbrajanie – mówi Carlo Valente.

Obecnie na naważarkach Ishida serii RS w firmie Illy obsługiwane są cztery różne odmiany kawy w puszkach - kawa standard, bezkofeinowa, ciemna i ciemna ekstra. Elastyczność i wszechstronność urządzenia pozwala na łatwe dostosowanie go do nowych, ciągle opracowywanych odmian, które mogą być wprowadzone w dowolnym momencie. Naważarki są czyszczone po każdej zmianie, pomiędzy przezbrojeniami, a pod koniec każdego tygodnia poddawane są procesowi mycia głównego. Valente podkreśla, że dzięki higienicznej konstrukcji z gładkimi liniami i powierzchniami bez tzw. pułapek kurzowych oraz prostocie demontażu i montażu - bez potrzeby używania narzędzi - cały proces jest bardzo łatwy.

Naważarka wielogłowicowa Ishida serii CCW-SE stanowi idealne rozwiązanie dla wszystkich zastosowań z suchymi wkładami produktowymi. W firmie Illy, używana jest do porcjowania ekskluzywnego produktu Illy, tj. kapsułek systemu Iperespresso, pozwalającego na przygotowanie autentycznego espresso w każdym domu. Kapsułki charakteryzuje identyczna masa, a naważarka CCW-SE-210 jest w stanie odliczać po 18 kapsułek kawy trafiających następnie do toreb typu quadro z płaskim dnem, w tempie 50 opakowań na minutę. System Ishida uwalnia ładunek do systemu transportującego, (zaprojektowanego przez Illy), który przenosi je do toreb.
Dla Illy to jakość była i jest czynnikiem motywującym rozwój produktu i sposób jego pakowania i to ona zdecydowała o wyborze naważarek Ishida. Maszyny zostały dostarczone przez wieloletniego włoskiego przedstawiciela spółki Ishida, firmę ITech.

Wybraliśmy sprzęt Ishida ze względu na jego, uznaną w świecie reputację. Jak do tej pory jesteśmy zadowoleni zarówno z wyników jak i wsparcia technicznego od ITech i Ishida – mówi Carlo Valente.




Aktualności

2020-05-27 12:17:37 | Komentarze: 0

Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU – nowość w ofercie produktów smakowych marki

W kwietniu br. na rynku pojawiła się nowość w ofercie smakowej od Żywiec Zdrój – Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU. Produkt ten to połączenie krystalicznej, górskiej wody źródlanej z naturalnymi aromatami, bez cukru i kalorii. Nowość skierowana jest do osób poszukujących produktów o wyrazistym, słodkim smaku, a jednocześnie wybierających produkty bez kalorii. Żywiec Zdrój z nutą owoców ZERO CUKRU dostępny jest w regularnej sprzedaży w trzech wariantach smakowych – truskawki, cytryny i arbuza.

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?

Wyzwanie Smaku Pepsi – gorące weekendy pełne smaku i dobrej zabawy

Muzyka Smakuje Lepiej z Lay’s - zabierz paczkę na festiwal! Pierwsza muzyczna kampania marki Lay’s

Marka Lay’s ruszyła z nowym konkursem – do wygrania aż 490 nagród o łącznej wartości prawie pół miliona złotych, w tym codziennie iPhone 8.

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką