Hummus z buraczkami Urbanka

2014-11-04

Prosty w przygotowaniu, pyszny i sycący.

Składniki:
200g suchej cieciorki
1 ząbek czosnku
½ cytryny
1 łyżka pasty sezamowej tahini
½-1 słoiczek buraczków tartych z cebulą Firma Bracia Urbanek
oliwa z oliwek
sól, ew. pieprz



Przygotowanie. Cieciorkę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy na małym ogniu ok.1-1,5h do momentu, aż będzie miękka a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i pastę tahini oraz odsączone buraczki i ponownie blendujemy. Na sam koniec dodajemy tyle oliwy, aby hummus miał odpowiednią konsystencję – nie był ani za rzadki ani za gęsty. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.

Autor: PR CLUB