Flavour Forecast, czyli najnowsze trendy smakowe na drugi kwartał 2019r, wg ekspertów McCormick

2019-05-10

Odkrywanie najnowszych trendów kulinarnych to dla firmy McCormick tradycja. Ten światowy potentat na rynku przypraw, właściciel m.in. marki Kamis, od niemalże 20 lat, rokrocznie wydaje raport na temat smaku i inspiracji pochodzących z całego świata: Flavor Forecast.

Odkrywanie najnowszych trendów kulinarnych to dla firmy McCormick tradycja. Ten światowy potentat na rynku przypraw, właściciel m.in. marki Kamis, od niemalże 20 lat, rokrocznie wydaje raport na temat smaku i inspiracji pochodzących z całego świata: Flavor Forecast.

Co roku w kuchni królują inne trendy. Kulinarna moda zmienia się jak w kalejdoskopie, ale specjaliści tworzący Flavor Forecast dla McCormick czuwają i informują nie tylko o tym, co jest obecnie na czasie, ale też co będzie brylowało na talerzach konsumentów i sklepowych półkach w niedalekiej przyszłości. W poprzednich latach modne były kolorowe potrawy z grilla, smaki kuchni śródziemnomorskiej czy egzotyczne japońskie przyprawy. Co nas czeka w 2019?

Jaki będzie najświeższy trend kulinarny 2019 roku?
Wg ekspertów firmy McCormick w drugim kwartale 2019 r wiodącym trendem będzie połączenie dwóch topowych nurtów – kuchni wegańskiej i meksykańskiej, czyli tzw. ,,Mexicana Vegana”. Ten niesamowity duet coraz częściej pojawia się w menu restauracji na całym świecie. Meksykańskie dania w wegańskiej odsłonie zapewniają wyjątkowy smak i aromat przy zastosowaniu bezmięsnych alternatyw. Wykorzystanie prostych technik, takich jak rozdrabnianie grzybów i bakłażana (naśladujących szarpaną wieprzowinę) i kruszone fasolki garbanzo (zastępujące kiełbasę chorizo) w połączeniu z klasycznymi składnikami kuchni meksykańskiej (wędzone suszone chilli, kminek, czosnek i cebula) stanowią doskonałe nadzienie do tacos, torcas i tostadas.

Dlaczego ,,Mexicana Vegana”?
Kuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych, najświeższych oraz najbardziej aromatycznych kuchni świata. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, w trosce o swoje zdrowie oraz o środowisko skłaniają się ku bezmięsnym posiłkom, uwielbiają też eksperymentować w kuchni. Pojawienie się,,Mexicana Vegana” było kwestią czasu. Trend prognozowany przez ekspertów McCormick na drugie półrocze 2019r. to krok w stronę zdrowej żywności, dobrego samopoczucia, oraz troska o naszą planetę i lepsze jutro – przy zachowaniu tradycyjnego bogactwa smaków i aromatów.

Aby dowiedzieć się więcej na temat trendu „Mexicana Vegana” i platformy Flavor Forecast 2019, zainspiruj się i odwiedź stronę FlavorForecast.com oraz obserwuj profil @FlavorForecast na Instagramie.

Źródło: Iwona Machnij





2019-04-12 10:32:15 | Komentarze: 0

McCormick wprowadza na polski rynek kultowy sos FRANK’S RedHot

McCormick, globalny lider na rynku przypraw i produktów smakowych, wprowadza do Polski sos FRANK’S RedHot Original oraz jego ostrzejszą wersję, FRANK’S RedHot Xtra Hot. Ten kultowy amerykański sos ostry składa się z prostych składników i pasuje do każdego rodzaju potraw. Premierze towarzyszy kampania Digital podkreślająca uniwersalność zastosowania produktu, pod hasłem „Ostro wchodzi ze wszystkim”.

Przysmak na wielkanocny stół: Aromatyczna szynka z dodatkiem jałowca z linii „Kurpiowskie Specjały” od ZM Pekpol

Akademickie 5 minut na obiad

Ugotowani. Jak połączyć pracę zdalną z opieką nad dzieckiem

Ishida wypuszcza specjalistyczne naważarki wielogłowicowe

Nowość! Warzywne jest pożywne – linia warzywnych pasztetów „Dziarskie Jarskie” dla wegetarian od marki Pekpol

Soki Victoria Cymes w technologii HPP

Najlepszej jakości Wielkopolski Ser Smażony i Masło Ekstra z Czarnkowa

Sok buraczkowo-jabłkowy Marwit. Idealny na Święta!

Śliwka Nałęczowska sponsorem Róż Gali