Drożdżowe paluchy z czarnuszką

2016-02-03

Doskonały dodatek do sałatek i jako samodzielna przekąska!

Składniki na ciasto:
• 1 torebka drożdży suszonych instant CYKORIA
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 kg mąki
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy
• ciepła woda
Składnik dodatkowy:
• czarnuszka
Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze dolewając tyle letniej wody, aby powstało sprężysta i w miarę lekka masa, która nie będzie lepić się do rąk. Całość mieszamy ok.4-5 minut tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto a następnie odrywamy jego kawałki, rolujemy je, nadając kształt palucha i mocno przyciskamy do wysypanej na talerz czarnuszki. Odwracamy czarnuszką do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 8 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.gotowaniejestproste.pl

Autor: PR CLUB