Domowe przetwory tylko z Gellwe
2011-07-27
W samym środku sezonu owocowego warto pomyśleć o tym, co zrobić, by móc się cieszyć bogactwem smaku i aromatu letnich owoców również jesienią i zimą. Marka Gellwe już znalazła odpowiedź na to pytanie oferując produkty, dzięki którym można łatwo i szybko przygotować domowej roboty dżemy, marmolady, konfitury i owocowe galaretki.

Podobną funkcję, tzn. znacznego przyspieszenia procesu przygotowywania dżemów i konfitur oraz skutecznej ochrony przed pleśnieniem przetworów spełnia Żel-fruct marki Gellwe. Zawartość 40-gramowego opakowania wystarczy dodać do kilograma owoców gotowanych z połową kilograma cukru, by w ciągu zaledwie minuty otrzymać produkt gotowy do zamknięcia w słoiczkach.
Warto pamiętać, iż proces obróbki termicznej owoców powinien być jak najkrótszy, by jak najskuteczniej zapobiegać utracie witamin i innych cennych dla naszego zdrowia składników. Dlatego przygotowując domowe przetwory warto korzystać z produktów przyspieszających gotowanie owoców takich, jak cukier żelujący lub żel-fruct od Gellwe.
Dżem wiśniowy z orientalną nutą na zimowe wieczory
2 ziarenka kardamonu i 2-3 goździki zemleć na pył, dodać ćwierć łyżeczki cynamonu. 2 cytryny umyć, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć. 2-2,5 kg wiśni opłukać, osączyć, usunąć pestki zachowując sok i lekko rozgnieść przed przełożeniem wraz z sokiem do płaskiego rondla. Wsypać kilogram cukru i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować ok. pół godziny, pod koniec dodać sok i skórkę z cytryn, przyprawy korzenne oraz opakowanie żel-fructu Gellwe. Wrzący dżem nakładać do słoików i po zakręceniu odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
- Ciekawostki
-
2014-01-08 16:43:50 | Komentarze: 0
Jedz ser żółty zimą – 3 powody
Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i dlaczego nie powinno go zabraknąć w naszym zimowym jadłospisie.
-
Kapary i karczochy - z czym to się je?
-
Zdrowe, ekologiczne szkło TERMISIL – idealne do pieczenia ciast i własnego chleba!
-
Pieczenie w naczyniu żaroodpornym Grill&Drop jest takie proste!
-
Ochrona pszczół i motyli, czyli producenci żywności w trosce o środowisko
-
Bądź eko także w kuchni!
-
Życie kręci się wokół wody
-
RICOLA - FUNKCJONALNE CUKIERKI ZIOŁOWE – smak, orzeźwienie i bogactwo 13 ziół w każdym cukierku!
-
Skąd pochodzi Twoja ryba?
-
Student w wielki mieście - kulinarna szkoła przetrwania