Cocktail party - wielkie wyzwanie czy ciekawa przygoda?

2007-06-28

Wielkimi krokami nadchodzi lato. A wraz z nim – cudowna pogoda, wysoka temperatura i mnóstwo okazji do zorganizowania niejednego cocktail party.

Wakacje to również najlepsza okazja, żeby cieszyć się dobrym towarzystwem znajomych, długimi dyskusjami, jeszcze lepszym jedzeniem oraz napojami. Nie musisz być doświadczonym barmanem, żeby wraz z zaproszonymi gośćmi celebrować wspólne chwile ekskluzywnymi koktajlami Belvedere. Chciałbyś zaprosić przyjaciół na niezwykłe przyjęcie, ale brakuje ci pomysłów? Poniżej prezentujemy rady jak zaskoczyć swoich gości najwyższą jakością podawanych koktajli.

Po pierwsze: składniki

To od ich jakości zależy smak przygotowanych napojów. Wszyscy wiemy, że najdoskonalsze koktajle, serwowane w najbardziej ekskluzywnych klubach, nie powstają z ubogich składników. Dlatego stworzono Belvedere Vodka, która z pewnością zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wymagającego podniebienia i nada niepowtarzalny smak przygotowywanym drinkom. A sporządzany na bazie wódki Belvedere - Cosmopolitan - uchodzi za ulubiony koktajl hollywoodzkich gwiazd.

Jeszcze jedna zasada: nie bój się eksperymentować, dlatego dodajmy do tradycyjnych przepisów odrobinę nowoczesności. Nie ma nic bardziej ekscytującego niż kreatywni gospodarze przyjęcia i zaskoczeni goście. Możesz sama przyrządzić awangardowy Belvedere Pomarańcza Orange Bossom Mojito. Wystarczy tylko…

Pomarańcza Orange Blossom Mojito

40 ml Belvedere Pomarańcza
20 ml syropu cukrowego
10 ml soku cytrynowego
10 ml soku pomarańczowego
świeże liście mięty
2 ćwiartki limonki

Syrop cukrowy, liście mięty, limonki i sok cytrynowy ugnieść w wysokiej szklance. Dopełnić lodem, dodać Belvedere Pomarańcza i sok pomarańczowy. Zamieszać i dopełnić wodą sodową. Udekorować ćwiartką pomarańczy.

Belvedere Cytrus Italian Lemonade

40 ml Belvedere Cytrus Vodka
20 ml Campari
30 ml świeżego soku z cytryny
30 ml syropu cukrowego

Składniki shakerować z lodem i przecedzić do dużej, wysokiej szklanki wypełnionej lodem i plasterkami cytryny. Dopełnić wodą sodową lub 7-Up.

Po drugie: napoje

Najważniejsze jest sprostać gustom i oczekiwaniom zaproszonych gości. Dlatego zawsze nasz barek powinien być wyposażony w tonik, piwo imbirowe, gazowaną wodę mineralną. Do przygotowywania różnych koktajli na bazie Belvedere wystarczą sok żurawinowy, ananasowy, pomarańczowy, grejpfrutowy i pomidorowy.

Bardzo ważnym elementem każdego koktajlu jest lód, ponieważ niektóre drinki podawane są on-the-rocks, czyli dosłownie na kostkach lodu. Pamiętaj, żeby sporządzać je tylko z filtrowanej świeżej wody. Lód zawsze dodajemy do shakera na końcu.

Po trzecie: dekoracje

Odpowiednie dopasowanie serwowanych napojów mieszanych i przekąsek jest istotne dla powodzenia naszego cocktail party i towarzyskiego sukcesu gospodarzy. Możesz podać znajomym wcześniej przygotowane owoce zalane wódką Belvedere – proponujemy jagody, maliny – a również doskonałe połączenie słodkich czekoladek z kieliszkami wypełnionymi Belvedere.

Standardowo udekoruj koktajle kilkoma oliwkami – to propozycja dla ceniących klasykę oraz…martini! A dla bardziej awangardowego wystroju użyj cebulek koktajlowych, zielonego groszku, ostrych papryczek jalapeno, a nawet młodą marchewkę. Z pewnością tak udekorowany koktajl zapadnie w pamięci Twoich gości, a przyjęcie będzie bardzo stylowe.

A o to przecież chodzi! Nie obawiaj się eksperymentów. Możesz śmiało łączyć ekskluzywną wódkę Belvedere z krewetkami, łososiem, pistacjami, a nawet kawiorem. Artystyczne przeżycia smakowe gwarantowane!

Po czwarte: dobre wrażenie

Niewielki prezent od gospodarza na koniec przyjęcia z pewnością będzie miłą niespodzianką. Zamiast tradycyjnych niewielkich upominków, słodkości podaruj swoim znajomym coś, czego się nie spodziewali – Belvedere Vodka.

Bez względu na to, czy Twoi goście będą się rozkoszowali wspaniałym smakiem Belvedere sami, czy może zaproszą teraz ciebie na wystawne cocktail party – będzie to prezent, który z pewnością się nie zmarnuje! Na zdrowie!

Belvedere Tangerine Dream

Zmiażdż trzy czą stki limonki przecięte na połówki, trzy cząstki mandarynki pocięte na połówki, dodaj 60 ml Belvedere Vodka i 30 ml syropu słodowego. Umieść to wszystko w ok. półlitrowym szklanym shakerze. Dodaj lód i potrząsaj przez kilka sekund.

Przecedź całość do staromodnej szklanki. Do ozdoby najlepsze są oblepione cukrem pałeczki i listek mięty. Dodaj jeszcze odrobinę likieru Mandarin Napoleon, pozwalając mu spłynąć po łyżeczce na dół kieliszka.

Belvedere Raw Salmon Martini

Zmieszaj 35 ml schłodzonej Belvedere Vodka i 35 ml schłodzonej Belvedere Vodka z dodatkiem pikantnej papryczki chilli w kieliszki do Martini.

Udekoruj koreczkiem z wędzonego w Wasali łososia, ułożonym horyzontaln ie na brzegu kieliszka. (Ważne: cztery 7cm/1,5cm paseczki szkockiego wędzonego łososia z pastą Wasabi - Wędzony łosoś musi być delikatnie posmarowany pasta Wasabi z jednej strony, zwinięty w cztery małe kuleczki i nadziany na wykałaczkę.

Wódki Belvedere powinny być szybko wymieszane i po prostu przelane do schłodzonego kieliszka do Martini.)

Belvedere Raw Raspberry

Zmiażdż 12 świezych malin w shakerze. Dodaj 75 ml Belvedere Vodka, sok z połowy limonki, 15 ml podstawowego syropu i wymieszaj wszystko w shakerze.

Przecedź całość do schłodzonego kieliszka do Martini. Udekoruj brzeg kieliszka malinami.