Ciepła czapka i aromatyczna herbatka, czyli jak nie zmarznąć zimą

2012-01-26

Choć do tej pory zima była dla nas dość łaskawa i uśpiła naszą czujność bardziej jesienną niż zimową aurą, to jednak nie dajmy się oszukać. Przed nami bowiem jeszcze cały luty, a w długoterminowych prognozach meteorolodzy zapowiadają nadejście minusowych temperatur i białego puchu w dużych ilościach. Co więc robić, żeby nie zmarznąć, a tym samym - nie zachorować?

Po pierwsze – ubieraj się ciepło!
Zimą łatwo tracimy ciepło, przez co szybko dopadają nas rozmaite choroby. Kwestią podstawową o tej porze roku jest więc właściwy ubiór. Najwięcej ciepła tracimy przez głowę, dlatego nie wychodźmy z domu bez czapki i szalika, pozwalających uniknąć kaszlu czy bólu gardła. Przed przemarznięciem rąk ochronią nas grube rękawice, najlepiej takie z jednym palcem, bo w nich znacznie lepiej kumuluje się ciepło. Ważne jest również, byśmy ubierali się kilkuwarstwowo. Pierwsza warstwa, najbliższa ciału, zatrzyma najwięcej ciepła, druga będzie jego regulatorem, natomiast trzecia, najgrubsza – kurtka bądź płaszcz – stanowi podstawową ochroną przed zimnem. Warto zadbać również o solidne, nieprzemakające obuwie, najlepiej z grubą podeszwą, izolującą od zimnego podłoża.

Po drugie – pij dużo rozgrzewających płynów!
Przed niskimi temperaturami i przeziębieniem trzeba się jednak bronić nie tylko z zewnątrz, ale również od wewnątrz. Zadbajmy więc zimową porą o odpowiednie docieplenie organizmu – najlepszym na to sposobem jest herbata z rozgrzewającymi, aromatycznymi dodatkami. Prym wśród nich wiodą przyprawy korzenne – cynamon, imbir, goździki – oraz zdrowe słodkie smakołyki – konfitury, soki owocowe i miód. Takie herbaty można przyrządzać samemu lub kupić już przygotowane mieszanki do szybkiego zaparzania. – Specjalnie z myślą o zimowej porze wprowadziliśmy do naszej oferty rozgrzewające herbatki – Grzańce. Słodki z takimi przyprawami jak goździki, imbir, cynamon i korzeń lukrecji, Wytrawny ze skórką pomarańczową, goździkami i imbirem oraz Miodowy z dodatkiem kwiatu lipy. Dwa pierwsze wzbogaciliśmy również ekstraktem z czerwonego wina – mówi Piotr Marciniak, ekspert z firmy POSTI.
Użyte w takich przyrządzonych samodzielnie lub gotowych mieszankach dodatki mają poza tym mnóstwo właściwości prozdrowotnych – wzmacniają odporność organizmu, chronią przed infekcjami, a także wspomagają trawienie i ułatwiają usuwanie toksyn. Ponadto najzwyczajniej w świecie uprzyjemnią zimowy wieczór, najlepiej taki pod kocem i z książką.

Po czwarte – odpowiednio jedz i wysypiaj się!
Dobra kondycja organizmu zimą to również kwestia odpowiedniej diety. Jeśli dostarczymy mu wszystkich koniecznych składników odżywczych, lepiej poradzi sobie z niską temperaturą i nie będzie aż tak narażony na różnego rodzaju infekcje. Zadbajmy o zbilansowaną dietę, bogatą w dostarczające energii węglowodany, kwasy tłuszczowe oraz oczywiście – witaminy, stanowiące podstawę naszej odporności. Niemniej ważna jest odpowiednia dawka snu – wypoczęci łatwiej poradzimy sobie z wyzwaniami zimowej aury, a także z większą przyjemnością korzystać będziemy z oferowanych przez nią atrakcji. Te ostatnie dostarczą nam równie istotnej dawki ruchu, która, jak wiadomo, jest jednym z najlepszych sposobów na szybką rozgrzewkę. Co więcej – zimowe sporty pomogą nam nie dorobić się zbędnych kilogramów, których czasem tak trudno pozbyć się wraz z powrotem wiosny.
Tym, którzy zimowe wieczory najbardziej lubią spędzać w domu z kubkiem aromatycznej herbaty, firma POSTI poleca przepis na smaczną i energetyzującą herbatkę rozgrzewającą.

Herbatka rozgrzewająca

Składniki:
- 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru,
- 3 łyżki herbaty Ceylon POSTI,
- 3 łyżki suszonej mięty,
- miód do smaku (najlepiej lipowy),
- sok z połowy cytryny,
- sok z całej pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Imbir, herbatę i miętę zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy i utrzymujemy we wrzącym stanie przez 10 minut w nieprzykrytym naczyniu. Następnie płyn odcedzamy i mieszamy z miodem oraz sokiem z cytrusów. Podajemy z plasterkiem cytryny.

Więcej informacji: www.posti.pl , www.sklep.posti.pl



  • żeby nie zmarznąć

    Gość: Kornelia | 2012-12-20 08:57:56

    Najlepszym sposobem dla mnie by nie zmarznąć, jest ubieranie się na tak zwaną "cebulkę". Dla jeszcze lepszego efektu zakładam pod spód pas Hippsy z angory, by dodatkowo ogrzać lędźwie, nerki, itp.

Dodaj komentarz


Świat spożywki

2015-04-01 14:10:06 | Komentarze: 0

Złote jajo polskiej gospodarki – branża drobiarska

Mimo rosyjskiego embarga nałożonego w zeszłym roku między innymi na drób i jaja, polska branża drobiarska ma się całkiem dobrze i nic nie wskazuje na to, aby miało się coś zmienić. Polscy producenci coraz częściej i chętniej handlują z zagranicznymi partnerami, a zamknięcie rynku rosyjskiego tylko nasiliło tę tendencję.

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

Wegetarianizm i jego odmiany

Herbata na dzień dobry – śniadaniowe propozycje marki Czas na Herbatę

Kanapki "po kielecku"

Wielka moc w małym produkcie, czyli dlaczego warto sięgać po ziarenka

Żelatyna CYKORII

Po cygańsku

Życie pełne zdrowia i smaku – ser topiony Beauty z błonnikiem marki LACTIMA

Pożywny i słodki poranek z konfiturą malinową marki Schwartau Extra