Bez smakołyków nie ma apetytu… i nie ma kuchni

2015-02-16

W świecie wysublimowanej i zaawansowanej sztuki kulinarnej wszyscy przechodzimy podobne rytuały pełne prób i sukcesów od kuchni tradycyjnej począwszy na dokonaniach z wielką egzotyką w tle skończywszy. „Mój przepis może być jeszcze lepszy” mówimy tak zawsze i mówimy stale gdy sięgamy po smakołyki takie jak Marmolada wieloowocowa Gomar Pińczów.

Kawałek historii zawarty w słoiku
Potęga przetartych owoców gotowanych z cukrem jest bardzo wielka. Nie inaczej jest z ich historią. Jednakże mało kto tak naprawdę zna się na drodze jaką przeszła marmolada od swoich początków na kartach czasu, od gęstej, pigwowej galaretowatej pasty połączonej nieraz z kawałkami owoców zatopionych w syropie po współczesne wieloowocowe przetwory schlebiające gusta smakoszom w różnych zakątkach świata. Udoskonalanie receptury zdające się kwintesencją nomen omen dobrego smaku stało się celem wielu lokalnych zakładów i dużych firm, małych graczy i dużych przetwórni starających się swoimi rozwiązaniami osiągnąć ideał harmonii konsystencji i smaku. Pozostali nieliczni lecz nie wszyscy zwycięscy. To między innymi dodatek zawierającego pektyny jabłkowego przecieru dodaje gęstości marmoladzie z Gomaru, przedsiębiorstwa z długą tradycją i zaangażowaniem w dbanie o najlepsze zwyczaje konsumenckie i żywnościowe.
label-:photo1_label-resizeto:photo1.jpg

Różne okazje różne zastosowanie
Produkty spożywcze łączymy ze sobą przeważnie na zasadzie smaku, nierzadko jednak również na zasadzie zdarzeń. W ten oto sposób owocowy smak z dzieciństwa jest najczęściej powiązany z powtarzającą się sekwencją zdarzeń, z reguły rodzinnych lub państwowych rocznic, których istnienie wyzwala do życia niezgłębioną nieraz potęgę apetytu. Stąd już tylko krok do kuchni, w której marmolada wieloowocowa znalazła swoje poczesne miejsce. Marmolada współgra przede wszystkim z pączkami, naleśnikami, racuchami, rogalikami, tostami i waflami. Stanowi idealne nadzienie murzynka, piernika, pleśniaka, wuzetki jak i ciasta drożdżowego. Pasuje do jogurtu naturalnego, twarogu, małej bułki i szklanki mleka ale również piersi kurczaka czy do kaczki. Jest jak najbardziej stworzona do wyjadania łyżeczką ze słoika, nierzadko preferowana bardziej niż świeże owoce. Bez marmolady nie obejdzie się także i karnawałowe zapuszczanie pasa choć mamy zawsze na to szansę tylko w teorii. Wystarczy 7 minut biegu aby spalić dwie łyżeczki marmolady wieloowocowej twardej jakie powinny stanowić sensowny zastrzyk energii tuż przed porannym treningiem.

Jak widać to właśnie odpowiedź na pytanie dlaczego tyle jemy wcale się nie ruszając, nie uprawiając wszechstronnych dyscyplin na świeżym powietrzu powinna prowadzić do wyjaśnienia wszelkich wątpliwości związanych z mitem szkodliwości tłustoczwartkowego szału. Dlaczegoż bowiem mielibyśmy się pozbywać czegoś łączącego przyjemne z pożytecznym? Jakkolwiek karnawałowe boje mogą wydawać się co prawda nie najlepszą wizytówką marmolady jednakże to dopiero wszystkie dodatki razem czynią z jednego pączka potencjalnie niebezpieczną równowartość kaloryczną pełnowartościowego obiadu. Dlatego też smakołykom zawsze warto przeciwstawiać solidny warunek ich własnoręcznego przygotowania jak i realny plan spalenia kalorii. W odpowiedzi na to wyzwanie Gomar Pińczów wytwarza wysokiej jakości marmoladę wieloowocową, której smak i użyteczność od lat budują i łączą pokolenia.

Nie zawsze robiona samemu
Aby mieć czas i energię dla swoich dziennych aktywności niejednokrotnie składamy własne obowiązki na barki przedsiębiorstw czerpiących oprócz finansowych korzyści przede wszystkim satysfakcję z wytworzenia wysokogatunkowego produktu bądź usługi. Najlepiej przyjętego z uznaniem i deklaracją przywiązania do jego bądź jej jakości. Nie inaczej jest w przypadku firmy z Pińczowa, której ogólnopolski zasięg pomnożony przez lata działalności pozwolił na wyrobienie sobie pośród konsumentów bardzo solidnej marki. W tej branży pójście jakąkolwiek inną drogą oprócz ukierunkowanej na najwyższą jakość jest skazane z góry na niepowodzenie, co potwierdza specyfikacja jej produktów wszechstronnego, kulinarnego zastosowania chociażby takich jak marmolada.

O przyjęciu z uznaniem danego przetworu decyduje ostatecznie za jakością skład i receptura. Marmolada wieloowocowa Gomar Pińczów otrzymywana jest przez gotowanie przecieru jabłkowego i przecieru z owoców kolorowych tj. aronii, wiśni, truskawki z cukrem do uzyskania 63% ekstraktu. Oprócz owoców zawiera w swym składzie wyłącznie cukier. Producent informuje, iż ilość owoców użytych przy wytworze wynosząca 113 g na 100 g wyrobu gotowego stanowi jakość samą w sobie. Wiele konkurencyjnych tego typu produktów dostępnych na rynku otrzymanych jest z mniejszych ilości owoców.
Marmolada Gomar rozlewana w opakowania szklane nie jest konserwowana tak jak marmolady w opakowaniach plastikowych. Dodatkowo wiele dostępnych tego typu produktów nie jest pasteryzowanych lecz są utrwalane chemicznie sorbinianem potasu, w tym także marmolady zawierające w swoim składzie pozostałości dwutlenku siarki, wskazujące na fakt, iż używane do ich produkcji przeciery owocowe również są konserwowane. Na szczęście dla konsumentów czas nie stanął w miejscu i pozwolił jednym firmom na osiągnięcie tego czego nie posiadły drugie. Przez dbałość o jakość, zdrowie i umiłowanie smakołyków można się wiele nauczyć i zbudować trwałe przyjaźnie, zdaje się mówić do nas przetwór Gomaru.


Marmolada wieloowocowa twarda Gomar Pińczów
Pojemność: 360 g
Sugerowana cena detaliczna: 3,99 zł.

Źródło: Tomasz Budny





Aktualności

2019-07-11 10:21:24 | Komentarze: 0

Wyzwanie Smaku Pepsi – gorące weekendy pełne smaku i dobrej zabawy

Lato zdążyło się już na dobre rozkręcić, nadeszła więc pora na spotkania poszukiwaczy znakomitych smaków w towarzystwie świetnej zabawy. W ramach siódmej już edycji Wyzwania Smaku Pepsi, znanego i lubianego cyklu weekendowych letnich wydarzeń, uczestnicy będą mogli dokonać wyboru preferowanego napoju typu cola, cieszyć się znakomitym i różnorodnym jedzeniem serwowanym przez foodtrucki FeelGoodFood, a także dobrze się bawić, korzystając z atrakcji przygotowanych przez organizatorów. Wśród nich będzie możliwość spotkania popularnych influencerów: Lary Gessler, Marty Wierzbickiej, Adama Wiejaka oraz Jakoba Kosela. Cykl weekendów pełnych smaku i zabawy rozpocznie się już 20-21 lipca 2019 roku od wydarzenia w chorzowskim Parku Śląskim.

Muzyka Smakuje Lepiej z Lay’s - zabierz paczkę na festiwal! Pierwsza muzyczna kampania marki Lay’s

Marka Lay’s ruszyła z nowym konkursem – do wygrania aż 490 nagród o łącznej wartości prawie pół miliona złotych, w tym codziennie iPhone 8.

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką

Najważniejsza impreza w branży opakowań już w kwietniu! 8. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations

Cykoria Liderem Polskiego Biznesu

Wielkanoc po Chrzanowsku