Dodaj ofertę za darmo

Barszcz z uszkami odchodzi do lamusa? Nowe oblicze wigilijnego stołu

2015-12-23

Krem z buraczków z kozim serem, sushi czy pierogi z dynią to nie tylko pozycje z menu dobrej restauracji, ale też potrawy, które serwowane są obecnie na…wigilijnym stole.

Krem z buraczków z kozim serem, sushi czy pierogi z dynią to nie tylko pozycje z menu dobrej restauracji, ale też potrawy, które serwowane są obecnie na…wigilijnym stole.

Z badania CBOS z 2014 roku wynika, że aż 73 proc. Polaków spędza Wigilię tradycyjnie, w domu, w otoczeniu rodziny. W przypadku wigilijnych potraw – tradycja ustępuje jednak coraz częściej nowoczesności. - Na świątecznych stołach możemy zaobserwować obecnie dwa interesujące nurty kulinarne – tradycyjne potrawy są serwowane w niestandardowej, nowoczesnej odsłonie bądź zastępowane zupełnie alternatywnymi, kreatywnymi przepisami – komentuje Arkadiusz Drążek z Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć. –Warto również zwrócić uwagę na fakt, że polskie gospodynie coraz częściej zamawiają gotowe dania na Wigilię, rezygnując z samodzielnego przygotowania potraw, które wymagają od nich największego nakładu pracy. Mowa tu oczywiście o pierogach i uszkach, ale także o deserach.Święta to dla naszej firmy okres zwiększonej sprzedaży ciast drożdżowych, makowców oraz babek – dodaje Drążek.

Zgodnie z pierwszym ze wspomnianych nurtów, zamiast tradycyjnego barszczu z uszkami na świątecznej kolacji pojawia się np. krem z buraczków z kozim serem czy ricottą. Co ciekawe, nie ograniczamy się już tylko do uszek, jako dodatku do zupy. Zastępujemy je pasztecikami, tartaletkami z kapustą i grzybami czy groszkiem ptysiowym. Również pierogi przyjmują na wigilijnym stole nowe oblicze. U osób lubiących eksperymenty w kuchni, przygotowywane są np. pierogi z dynią, z makiem lub z suszoną śliwką. Smażonego karpia, czyli niekwestionowany symbol Wigilii, również podajemy w bardziej urozmaiconych wersjach - zapiekamy go w cieście z nadzieniem z kaszy gryczanej lub kuskusu.

Jakie potrawy pojawiają się obecnie na świątecznych stołach u osób mniej przywiązanych do tradycji? Wśród zup możemy napotkać kremy z warzyw czy bardziej egzotyczny krem migdałowy. Szczególnie bogate staje się też menu wigilijnych potraw z ryb – karp jest wypierany przez popularnego łososia, halibuta, pstrąga czy doradę, które najczęściej zapiekamy, ale też serwujemy w formie…sushi. Również wigilijne pierogi doczekały się alternatywy w formie pierożków z ciasta francuskiego czy włoskich ravioli. Tradycyjne, świąteczne składniki, takie jak kapusta czy grzyby także mają już na niektórych stołach swoje orientalne substytuty – wszelkiego rodzaju sałaty oraz grzybki shitake.

Źródło: ZPC Brześć





Aktualności

2016-10-06 12:54:59 | Komentarze: 0

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Lubelska, najbardziej kolorowa marka alkoholu w Polsce, może pochwalić się nowym designem butelki i etykiety. Dzięki odświeżonemu wizerunkowi Lubelska sprawdzi się nie tylko jako partner dobrej zabawy, ale też podczas bardziej eleganckich okazji. Produkt w nowej odsłonie dostępny będzie już pod koniec września.

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką

Najważniejsza impreza w branży opakowań już w kwietniu! 8. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations

Cykoria Liderem Polskiego Biznesu

Wielkanoc po Chrzanowsku

Kolejne Święta za pasem

CYKORIA ambitnie w 2016 roku

SERTOP podsumowuje 2015 rok

Chrzanowska Manufaktura Wędlin partnerem turnieju Pucharu Polski w hokeju na lodzie.