Błonnik pokarmowy w bułce pszennej PanPiek

2021-02-05

Błonnik pokarmowy występuje w produktach z pełnego przemiału, jak również w warzywach i owocach. Niestety nie dla każdej osoby produkty pełnoziarniste są odpowiednie. Są to produkty ciężkostrawne.

Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, chorobami, jak np. refluks, ostry i przewlekły nieżyt żołądka, wrzody żołądka, dwunastnicy czy jelit - nie powinny spożywać tego typu produktów. Są też osoby, którym zwyczajnie ciemne pieczywo nie smakuje. Bardzo cenią sobie walory smakowe jasnego chleba czy bułki pszennej.
Bułka IG

Alternatywą, dla takich osób okazuje się możliwość dodawania błonnika do jasnego pieczywa. Jednym z producentów takich produktów jest piekarnia PanPiek. Producent biorąc pod uwagę nie tylko walory smakowe swoich produktów, skupia się również na ich działaniu prozdrowotnym. Do pieczywa pszennego dodaje naturalny koncentrat zawierający błonnik pochodzący z 10 źródeł. Są to źródła, które zawierają zarówno frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Frakcja rozpuszczalna zawarta w błonniku jabłkowym, czy cytrusowym - usuwa toksyny i metale ciężkie z naszego organizmu. Cykoria, która zawiera w sobie naturalną inulinę i oligofruktozę, sprzyja namnażaniu się pożytecznej dla naszego organizmu mikroflory, przez co wspiera nasz układ odpornościowy. Topinambur, to kolejne źródło błonnika. Reguluje ciśnienie krwi i obniża cholesterol. Mąka lniana zawiera frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet. Ponadto śluzy w mące lnianej działają osłonowo na błony (wyściółkę) przewodu pokarmowego.
Bułka z kabanosem

Należy wspomnieć również o stosowanym przez piekarnię PanPiek - mikronizowanym błonniku owsianym - dodawanym do bułki pszennej. Zawartość włókna pokarmowego w niej jest ponad dwa razy większa, aniżeli w pieczywie bez dodatku tego naturalnego składnika. To właśnie błonnik owsiany jest najchętniej wybierany do suplementacji jasnych wyrobów piekarskich. Na przestrzeni lat wykonano wiele badań związanych z dodawaniem włókna pokarmowego różnego pochodzenia do tego typu produktów. W jednym z nich porównywano błonnik kakaowy, jabłkowy i owsiany. Udowodniono, że spośród tych trzech źródeł, to właśnie błonnik owsiany charakteryzował się najwyższymi cechami jakościowymi, najmniejszą chłonnością wody, najmniejszym nadpiekiem i porowatością pieczywa jasnego [2]. Owies, jako jedyny ze wszystkich zbóż, zawiera największą ilość frakcji rozpuszczalnych błonnika, do której należą m.in. ß-glukany. To właśnie ten związek zapobiega niedokrwiennej chorobie serca, zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku i chroni nas przed wirusami, wspomagając nasz układ odpornościowy [1].

Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi faktu, jak duży wpływ na ich zdrowie ma styl życia
i prawidłowe żywienie. Poszukują produktów, które będą zapobiegać chorobom lub opóźniać moment ich wystąpienia. Produkcja pieczywa pszennego z dodatkiem błonnika pokarmowego spełni oczekiwania konsumentów pod względem atrakcyjnego wyglądu pieczywa i właściwości sensorycznych. Zmniejszy ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych i przyczyni się do zwiększenia odporności organizmu na wirusy.


Małgorzata Grudzińska-Gronek

attach1
Pliki do pobrania




Aktualności

2021-07-14 13:09:24 | Komentarze: 0

Smaczny powód do świętowania – Międzynarodowy Dzień Frytek!

13 lipca to data, którą powinien zapamiętać każdy wielbiciel dobrego jedzenia. Tego dnia przypada bowiem Międzynarodowy Dzień Frytek, czyli jedno z najsmaczniejszych świąt w roku. Z tej okazji warto oddać się celebracji i sięgnąć po ziemniaczany rarytas, który podbił serca milionów ludzi. Frytki to jedna z najpopularniejszych pozycji w menu McDonald’s® na całym świecie. Tylko w 2020 r. w Polsce sprzedawano ponad 144 mln opakowań frytek – ułożone w linii prostej sięgnęłyby z ziemi do księżyca. Niezależnie od tego, w której restauracji McDonald’s zostały kupione – frytki z Maka zawsze są robione w 100% z ziemniaków z polskich pól.

Koral wprowadza pierwsze w Polsce lody stworzone z Youtuberami!

Błonnik i jego właściwości prozdrowotne w produktach PanPiek

Błonnik pokarmowy jako prozdrowotny składnik diety

Błonnik pokarmowy i korzyści z jego stosowania w bułce pszennej

Société Progré: Producent regionalnych wyrobów z mięsa rozwija produkcję z Ishida

Grześki i grzeszki… w szkole – druga odsłona kampanii „Każdy ma swoje Grześki”

Szczypta wiedzy o pieprzach

„Grześki świecą przykładem” w loterii z okazji powrotu do szkoły

25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka