Aromatyczna zapiekanka z cukinii, makaronu i sera

2016-01-22

Pyszna, sycąca i łatwa w przygotowaniu! Z dodatkiem pysznego serka topionego!

Składniki dla 2 osób:
• ½ małej cukinii
• 1 duża cebula
• 100g boczku wędzonego
• Masło
• 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
• 1 łyżeczka chili
• Sól do smaku
• 4 gniazdka tagliatelle
• 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Tylżycki, Edam
• 150ml mleka
Do dekoracji: listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Cukinię obieramy ze skóry i ścinamy obieraczką do warzyw, tworząc cukiniowe tagliatelle. Boczek kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek a następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do momentu, kiedy będzie szklista (w razie potrzeby możemy dodać trochę masła). Dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą al dente, mieszamy je z chili, pieprzem i solą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i łączymy z warzywami z patelni i boczkiem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. W garnuszku podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego serek topiony i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści, gotową masą zalewamy warzywa z makaronem pilnując, aby makaron był całkowicie zanurzony w serze. Całość zapiekamy w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Autor: PR CLUB