Święto Babci i Dziadka. Pomysł na prezent last minute

2015-01-20

Wielkimi krokami zbliżają się Dni Babci i Dziadka. Nie masz pomysłu na prezent dla swoich bliskich? Znajdziesz go w... sklepie spożywczym. Smaczny podarek pełen wartości odżywczych z pewnością wywoła uśmiech na twarzach dziadków.

Idea świętowania Dnia Babci narodziła się w Polsce 51 lat temu. Inicjatorem święta był tygodnik „Kobieta i Życie”. W 1965 roku pomysł spopularyzował zaś „Express Poznański” i właśnie dzięki niemu co roku 21 stycznia świętujemy Dzień Babci. Warto przy tym dodać, że Dzień Dziadka, celebrowany 22 stycznia, jest w naszym kraju obchodzony dopiero od 1981 roku.

Pomysłem na prezent dla ukochanych seniorów może być kosz pełen rodzimych artykułów spożywczych. Jak wybrać te najwyższej jakości? Pomocne będzie godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Żywność z charakterystycznym logotypem nawiązującym do konturów Polski została pozytywnie oceniona przez niezależnych ekspertów, o jej jakość możemy więc być spokojni. Certyfikat „Doceń polskie” zdobywają tylko wyroby z tzw. polskim akcentem, które otrzymały od Loży Ekspertów programu wysokie noty za smak, wygląd oraz stosunek ich jakości do ceny. Artykuły spożywcze z maksymalną liczbą punktów zdobywają także tytuł TOP PRODUKT.

Obdarowywanie bliskich wyrobami żywnościowymi ma z pewnością tradycję tak długą, co sam Dzień Babci. Zwykle sięgamy po czekoladki lub dobrą kawę, tymczasem na sklepowych półkach można znaleźć także inne znakomite propozycje. Dobrymi jakościowo produktami, które nie tylko wspaniale smakują, ale też i dostarczają cennych składników zawsze warto uraczyć swoich bliskich. Poza tym, nic bardziej nie integruje rodziny jak wspólne biesiadowanie przy stole zastawionym wybornymi przysmakami.

Prezenty ze sklepu spożywczego - produkty z godłem „Doceń polskie” - które mogą znaleźć się w koszyku z upominkami dla Babci i Dziadka:
Pigwa do herbaty firmy Eterno (TOP PRODUKT programu„Doceń polskie”). Pigwa jest cennym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność organizmu, wpływa korzystnie na układ pokarmowy oraz regeneruje wątrobę. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem. Może być stosowany nie tylko do herbaty, lemoniady, czy drinków, lecz także jako dodatek do potraw, w tym deserów.
Sok jabłkowo-malinowy Tłoczni Soków Owocowych VERO (TOP PRODUKT „Doceń polskie”). Sok posiada wiele cennych właściwości, to bogactwo witamin C, E, B1, a także wapnia, fosforu, beta-karotenu, potasu, kwasów organicznych i flawonoidów. Produkt wspomaga odporność, łagodzi objawy biegunki oraz niestrawność. Co więcej, wpływa również na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Do koszyka warto również włożyć Miód gryczany z oferty Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Sokólski (TOP PRODUKT „Doceń polskie”). W płynnym stanie ów miód ma ciemnoherbacianą, a nawet brunatną barwę, zaś po skrystalizowaniu jest brązowy. Charakteryzuje się ostrym, czasem lekko piekącym smakiem i silnym zapachem kwiatu gryki. Miód stosowany jest przy nieżycie górnych dróg oddechowych, nadciśnieniu, miażdżycy oraz w zapaleniu opłucnej i leczeniu objawów jaskry.

Powidła śliwkowe marki Międzychód produkowane przez firmę Międzychodzka Pomona (TOP PRODUKT „Doceń polskie”) są także godne polecenia. Przygotowuje się je z dojrzałych i słodkich węgierek. Śliwka przyśpiesza metabolizm, zapobiega zaparciom oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Powidła mają szerokie zastosowanie, wykorzystuje się je do m.in. do przygotowania ciast, sorbetów, wędlin, mięs, knedli, pierogów oraz naleśników.

Słodkim upominkiem, którego nie może zabraknąć w koszu podarunkowym jest Opatowska krówka mleczna Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie (TOP PRODUKT „Doceń polskie”). Od prawie 30 lat cukierki te powstają wg tej samej, oryginalnej receptury. Krówka jest tworzona ręcznie. Jedyne urządzenia użyte w procesie jej produkcji to specjalne mieszalniki, wyparki oraz sonda do zagęszczania mleka. Smakołyk charakteryzuje się właściwą, lekko ciągliwą i kruchą konsystencją ze specyficzną „łezką” w środku.

Sok z malin 100% marki EkaMedica z oferty przedsiębiorstwa JaRo-Pol to kolejna propozycja warta uwagi. Maliny to źródło ważnych dla organizmu substancji odżywczych - zawierają witaminy C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotynę, a także makro- i mikroelementy, takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. W owocach znajdziemy także błonnik i pektyny, garbniki, antocyjany, puryny, lecytynę i fitosterol. Maliny są również bogate w kwasy organiczne, m.in.: kwas jabłkowy i cytrynowy. Spożywanie tych owoców zalecał już w starożytnej Grecji ojciec medycyny, czyli Hipokrates. Warto odnotować także, że w XVI wieku szwajcarski lekarz Conrad Gesner polecał zażywać syrop malinowy przy problemach przeziębieniowych.

Myśląc o zdrowiu dziadków warto podarować im także Olej z ostropestu plamistego z asortymentu firmy HERBANORDPOL-Gdańsk (TOP PRODUKT „Doceń polskie”).
Olej wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w połączeniu z sylimaryną chronią przed wolnymi rodnikami. Można stosować go zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Do głównych jego właściwości zalicza się: łagodzenie zaburzeń funkcji wątroby i dróg żółciowych, redukcję zapalenia jamy ustnej, dziąseł oraz krtani, olej obniża także poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Jest stosowany również przy alergii atopowej, świerzbie, migrenowych bólach głowy, a także trudno gojących się ranach.

W koszyku nie może zabraknąć również ręcznie wyrabianego Likieru czekoladowego marki TWOJA CZEKOLADKA (TOP PRODUKT „Doceń polskie”). Spożywanie czekolady wpływa na zwiększenie poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu. Przeciwdziała depresji oraz łagodzi skłonności człowieka na schorzenia układu nerwowego. Zawiera ona również wiele witamin B6, B2, B3, B12, A i E.

Więcej informacji o programie „Doceń polskie” można znaleźć na stronie internetowej przedsięwzięcia, pod adresem www.docenpolskie.pl. Lista wszystkich nagrodzonych przez ekspertów wyrobów jest natomiast dostępna na blogu programu – blog.docenpolskie.pl.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.


* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl


Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70

Źródło: Anna Koza





Extra

2015-06-16 12:02:12 | Komentarze: 0

Sposób na zainteresowanie marką? Akcje in-out

Próby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie angażują się sieci supermarketów.

10 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze

Ekspresowa kuchnia marki Rolnik

Kapusta - królowa polskich warzyw

Walentynki w kolorze czekolady

Świąteczna uczta z Majonezem Kieleckim Omega-3

Zimowy seans z HELIO

Ciasta i desery Delecta w kampanii sponsorskiej

Zaoszczędź światu miliony butelek z SodaStream

Na grzyby!