Świąteczne inspiracje kulinarne czyli szybkie i pyszne przepisy od Szefa Kuchni Tomasza Królikowskiego i Jolanty Kwaśniewskiej

2015-12-04

Zbliżające się Święta to okazja by nieco zwolnić tempo i spotkać się przy wspólnym stole. Świetną alternatywą dla tradycyjnych potraw świątecznych mogą być propozycje z najnowszej książki Fundacji Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienia bez barier” „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!”.

Na pierwsze danie można podać Zupę krem z dyni polskiej z twardym serem Hajnówki . Zamiast smażonego karpia zaserwujmy Rybę w papilocie, co pozwoli nam nieco poszaleć przy deserze, na który proponujemy Woreczki z ciasta filo z jabłkami, rodzynkami i płatkami owsianymi.



I DANIE

Zupa krem z dyni polskiej z twardym serem Hajnówki
(całkowity koszt przepisu 12 zł)
Składniki dla 4 osób
1½ kg dyni polskiej
200 ml mleka
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremowej
150 g startego twardego sera np. korycińskiego lub z Hajnówki
4 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz biały
sól morska

Przygotowanie
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie zalewamy mlekiem i bulionem. Solimy. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka (zależy to od jej gatunku). Inny sposób (mój ulubiony): przygotowaną dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy ją bulionem i mlekiem, a następnie posypujemy serem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy 30 minut. Ta metoda pozwoli wydobyć wspaniały aromat dyni. Dodajemy rozdrobniony czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Składniki zupy rozdrabniamy malakserem. Dodajemy śmietankę. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy świeżo startą gałką i pieprzem. Krem podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi serami – polecam gorgonzolę.



II DANIE

Ryba w papilocie
(całkowity koszt przepisu 15 zł)
Składniki dla 2 osób
300g ryby (dorsz, łosoś, sum)
100g cukini pokrojonej w cieniutki plasterki 3-4 mm
kilka kwiatków brokuła - rozerwane na małe kawałki
60g marchwi - obrana i pokrojona w cieniutkie plasterki
kilka listków sałaty rzymskiej
3 łyżki oliwy extra vergine
1 ł soku z cytryny
Świeże ziółka - kolendra, koper, pietruszka
sól, pieprz
papier pergaminowy

Przygotowanie
Przygotowujemy 2 kawałki papieru pergaminowego ( 20x20cm) układamy na nich umyte i pokrojone warzywa ( marchewkę obieramy). Na warzywa układamy filety ryby – dzieląc je na ok. 50g kawałki. Całość zawijamy w tzw. kopertę albo jak najszczelniej potrafimy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C z termoobiegiem pozostawiając na ok 15 minut. Ryba powinna się upiec w tym czasie. Dressing - energicznie mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i dosmaczamy sola, pieprzem. Można dodać odrobine musztardy dijon, która wyostrzy nasz sos. Po wyciągnięciu z piekarnika otwieramy koperty. Parujące zapachy z wnętrza powiedzą czy danie jest gotowe. Całość skrapiamy solidnie dressingiem i obsypujemy świeżo poszarpanymi ziołami.


DESER

Woreczki z ciasta filo z jabłkami, rodzynkami i płatkami owsianymi
(całkowity koszt przepisu 7 zł)
Składniki dla 2 osób
1 rolka ciasta filo
2 średnie polskie kwaśne jabłka
2 łyżki rodzynek
1 łyżka płatków owsianych
3–4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru




Przygotowanie
Rolkę cieniutkiego ciasta filo rozwijamy i dzielimy na cztery równe części. Używamy ¼ ciasta, resztę szczelnie zawijamy folią spożywczą – możemy je przechowywać w lodówce przez mniej więcej tydzień lub zamrozić (pamiętajmy, aby przed zamrożeniem każdą z trzech części zapakować osobno). Jedną warstwę ciasta smarujemy cieniutko masłem i na nią nakładamy następną warstwę. Potrzebujemy minimum trzech warstw przesmarowanych masłem. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2–3 cm, a następnie podsmażamy je na suchej patelni z dodatkiem cukru. Kiedy jabłka puszczą sok, dodajemy rodzynki i ogrzewamy je przez 2–3 minuty. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę układamy na środku ciasta i formujemy z niego małe woreczki: zbieramy rogi ciasta i lekko je skręcamy, tak aby woreczki się nie otworzyły. Pieczemy je 12–15 minut w temp. 175°C (najlepiej z włączonym termoobiegiem). Upieczone woreczki najlepiej podać z lodami waniliowymi albo kwaśną polską śmietaną.




Więcej inspirujących przepisów znajdziesz w książce
„Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!”
Burda Książki, cena: 39,90 zł





Aktualności

2019-12-04 11:59:44 | Komentarze: 0

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

W tym roku w ramach kampanii świątecznej marka Pepsi przygotowała dla konsumentów coś specjalnego. Zamiast standardowej reklamy, marka stworzyła bajkowy mini film, w którym opowiada własną historię świątecznych przygotowań w wydaniu elfów Pepsi. W filmie wzięła udział plejada polskich gwiazd: Maciej Musiał (Elf Kelfin), Wiktoria Gąsiewska (Elfka Ewka), Adam Fidusiewicz (Elf Elfis), Kacper Młynarkiewicz (Elf Rafaelf) oraz… tutaj niespodzianka dla tych, którzy obejrzą. Jest też smaczek w postaci ukrytych w filmie cameo znanych influencerów marki: Jakoba Kosela, Lary Gessler i Adama Wiejaka. Premiera spotu przewidziana jest na 6 grudnia 2019 roku na YouTube oraz na antenie Telewizji Polsat w trakcie Mikołajkowego Charytatywnego Bloku Reklamowego.

Inspekcja x-ray: Jaki system wybrać do pakowania dnej żywności?

Wyzwanie Smaku Pepsi – gorące weekendy pełne smaku i dobrej zabawy

Muzyka Smakuje Lepiej z Lay’s - zabierz paczkę na festiwal! Pierwsza muzyczna kampania marki Lay’s

Marka Lay’s ruszyła z nowym konkursem – do wygrania aż 490 nagród o łącznej wartości prawie pół miliona złotych, w tym codziennie iPhone 8.

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Żyj kolorowo! Lubelska w nowej odsłonie!

Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017

Brześć intensyfikuje współpracę z Biedronką

Najważniejsza impreza w branży opakowań już w kwietniu! 8. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations