Śródziemnomorskie inspiracje w nowych Warzywach Na Patelnię Hortex

2012-01-03

Lekka, smaczna i zdrowa tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię śródziemnomorską. Bogactwo narodów i kultur gwarantuje jej różnorodność i wyrazistość. Królują w niej warzywa – pomidory, bakłażany, papryka, cukinia, cebula i aromatyczne przyprawy. Inspirując się bogactwem kuchni śródziemnomorskiej stworzono nowe potrawy - Warzywa Na Patelnię Hortex z suszonymi pomidorami i Warzywa na Patelnię Hortex z grillowanym bakłażanem.

WARZYWA NA PATELNIĘ Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Idealny mariaż warzyw: podsmażanych ziemniaków, dojrzałych pomidorów, czerwonej papryki, fasolki szparagowej i pieczarek, któremu pikanterii dodaje cebula i aromatyczna mieszanka przypraw, natomiast całości smaku dopełniają suszone pomidory.

Suszone pomidory zawdzięczamy Włochom, którzy przed wiekami wpadli na pomysł, by po zbiorach suszyć pomidory na słońcu. Słońce doskonale je „konserwowało”, dzięki czemu mogły przetrwać zimę. Choć smak suszonych pomidorów różni się od świeżych są zdrowe, zachowują antyoksydanty i witaminę C. Ze względu na swój mocny aromat doskonale „dosmaczają” dania.

WARZYWA NA PATELNIĘ Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM
Finezyjna mieszanka warzyw – dojrzałej papryki, mięsistych pomidorów, aromatycznej cebuli, delikatnej cukinii z podsmażanymi ziemniakami i grillowanym bakłażanem. Całości smaku dopełnia aromatyczna mieszanka przypraw.

Bakłażany do Europy z Indii sprowadzili Arabowie. Pierwotnie, podobnie jak pomidory, wykorzystywano je wyłącznie do celów dekoracyjnych. W XIX w. ich los się odmienił, stały się luksusowym smakołykiem na królewskich stołach w państwach Morza Śródziemnego. Do dziś są szczególnie cenione w kuchni włoskiej i greckiej, prowansalskiej, wielu zwolenników mają także w Polsce.

W każdym opakowaniu nowych Warzyw na Patelnię Hortex umieszczono specjalnie opracowaną mieszankę aromatycznych przypraw, które doskonale uwydatniają smak potraw. Dzięki temu, że są w oddzielnej torebce każdy może „dosmaczać” danie wg własnego uznania.

Opakowanie 400gr – 4,5pln



KULINARNE INSPIRACJE

RATATUJ
4 porcje; 1 porcja = 228 kcal; 25 min.
Lista zakupów:
• Warzywa na patelnie z grillowanym bakłażanem Hortex - 1 opak.
• 1 cebula czerwona
• 2 ząbki czosnku
• po 2 łyżki masła i oliwy
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• 1 puszka pomidorów pelati
• 100g sera feta
• świeży tymianek do dekoracji

Na oliwie przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj oliwę, warzywa i przyprawy. Po kilku minutach dodaj pomidory i duś kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane serem feta i udekorowane tymiankiem.

FAJITAS Z KURCZAKIEM
4 porcje; 1 porcja = 386 kcal, 45 min.
Lista zakupów:
• Warzywa na patelnie z suszonymi pomidorami Hortex – 1 opak.
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku, mała papryczka chilli
• 3 łyżki oliwy
• świeża pietruszka lub kolendra
• 1 limonka
• 4 tortille
• garść tartego żółtego sera lub łyżka śmietany

Mięso pokrój w paseczki. Posyp ziołami z saszetki, skrop oliwą i sokiem z limonki. Zostaw na pół godziny. Cebulkę, czosnek oraz papryczkę drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż kilka minut. Dodaj warzywa i duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepłej tortilli. Udekoruj startym, żółtym serem i łyżką kwaśnej śmietany. Posyp świeżymi ziołami.