Śledź na zakręcie
2011-11-14
Jesienią 2011 roku odnotowano drastyczne zmiany na rynku przetworów rybnych. Sytuacja obejmuje zmniejszenie limitów połowowych śledzia w ostatnim sezonie przy jednoczesnym zwiększonym popycie na śledzia. Deficyt tego surowca jest równoznaczny z wysokim wzrostem cen produktów śledziowych. Przyczyny kryzysu leżą zarówno po stronie podaży, jak i popytu.

Równorzędnie ze zmniejszeniem ilości połowów zwiększył się znacznie popyt z Afryki i Rosji. Aktualne zapotrzebowanie na ten surowiec jest tak duże, że brakuje surowca nadającego się do dalszego przetworzenia.
Drastyczny wzrost cen w branży jest nieodzowny. Producenci już obecnie są skonfrontowani z nowymi cenami surowców. Przykładowo obecnie (na początku najważniejszego sezonu połowowego dla branży) cały śledź kosztuje około 6,50 NOK, rok temu o tej porze cena kształtowała się na poziomie 3,0 NOK. Oczywiście obok wzrostu cen surowców, problemem pozostaje zapewnienie ciągłości dostaw. W naszej branży mamy obecnie do czynienia z klasycznym rynkiem producenta . Pozostaje sprawą otwartą jak dalece wzrost cen na półkach sklepowych wpłynie na konsumpcję delikatesów ze śledzia.
Obecna sytuacja wpłynęła na decyzję Niemieckiej grupy Homann – właściciela marki Lisner, lidera rynku przetworów śledziowych w Polsce, która analizowała przejęcie udziałów w polskich spółkach z branży. Jak podkreśla Piotr Janiec, Dyrektor Rynku Lisner Sp. z o. o, podjęto decyzję o tymczasowym wstrzymaniu rozmów dotyczących konsolidacji branży.
- Świat spożywki
-
2015-04-01 14:10:06 | Komentarze: 0
Złote jajo polskiej gospodarki – branża drobiarska
Mimo rosyjskiego embarga nałożonego w zeszłym roku między innymi na drób i jaja, polska branża drobiarska ma się całkiem dobrze i nic nie wskazuje na to, aby miało się coś zmienić. Polscy producenci coraz częściej i chętniej handlują z zagranicznymi partnerami, a zamknięcie rynku rosyjskiego tylko nasiliło tę tendencję.
-
Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!
-
Wegetarianizm i jego odmiany
-
Herbata na dzień dobry – śniadaniowe propozycje marki Czas na Herbatę
-
Kanapki "po kielecku"
-
Wielka moc w małym produkcie, czyli dlaczego warto sięgać po ziarenka
-
Żelatyna CYKORII
-
Po cygańsku
-
Życie pełne zdrowia i smaku – ser topiony Beauty z błonnikiem marki LACTIMA
-
Pożywny i słodki poranek z konfiturą malinową marki Schwartau Extra