Szukaj firmy


Fawor Spółdzielnia Piekarsko - Ciastkarska

Informacje ogólne

Jesteśmy poznańską firmą specjalizującą się w produkcji wyrobów piekarskich, ciastkarskich oraz lodów.

Pierwszy bochenek chleba z naszej firmy trafił na stoły poznaniaków blisko 100 lat temu.
30 listopada 1908 r. została założona spółdzielnia piekarska, która rozpoczęła wypiek chleba w piekarni "Ceres" przy ul. Piaskowej, która działa do dzisiaj. Pod obecną nazwą FAWOR firma funkcjonuje od 1997 roku.
Przez prawie 100 lat istnienia, zyskaliśmy szerokie grono klientów, kupujących od nas swoje ulubione gatunki pieczywa. Dzięki ich uznaniu możemy cieszyć się pozycją lidera wśród producentów pieczywa w Poznaniu.
Nasze wyroby produkujemy we własnych piekarniach i ciastkarniach,
w których zatrudniamy wysoko-wykwalifikowanych pracowników.
Do produkcji używamy wysokiej jakości surowców, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Stawiamy na tradycję i walory smakowe naszych wyrobów.
Stałym dążeniem firmy jest osiągnięcie
i utrzymanie wysokiego poziomu jakości
i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Produkcję naszych wyrobów prowadzimy zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej, ze szczególnym uwzględnieniem Dobrej Praktyki Higienicznej.

Wdrożyliśmy system bezpieczeństwa zdrowotnego oparty na analizie zagrożeń
i krytycznych punktów kontroli HACCP, zgodnie
z jego 7 zasadami określonymi w Kodeksie Żywnościowym.

Deklarujemy ciągłe doskonalenie Systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz podnoszenie świadomości i zaangażowania pracowników w tym zakresie.

Otrzymaliśmy wiele nagród i wyróżnień za nasze osiągnięcia w zakresie produkcji:
-Certyfikat zgodności potwierdzający zgodność warunków prowadzenia przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego
-Rogal Świętomarciński został zgłoszony jako produkt regionalny do ochrony prawnej Komisji Europejskiej w Brukseli
-Wzorcowy Producent Żywności EKO,
Wzorcowy Producent Żywności przyznane przez Korporację Producentów Jakości - Klub Promocji Żywności
-Przyznany przez Unię Wielkopolan Znak
Towarowy za wysoką, odpowiadającą
standardom europejskim, jakość wyrobów piekarniczych i ciastkarskich.
-Certyfikat "Najlepsze w Polsce" za:
rolada makowa, pumpernikiel wlkp., chleb swojski, chleb razowy, kule lodowe, tort Fawor, chleb farmerski, lody cassate przyznane przez
Wielkopolską Fundację Żywnościową
-Złoty Hipolit za pumpernikiel wielkopolski przyznany przez
Wielkopolską Fundację Żywnościową
-Licencja do używania wizerunku Kapelusza Merkurego
-Kapelusz Merkurego - za chleb razowy z nasionami EKO