Dodaj ofertę za darmo

Szukaj Bloga

Business Blog

Siła polskich owoców tkwi w smaku. Mamy na to trzy niezbite dowody

2017-07-11 | Natalia Porada

Siła polskich owoców tkwi w smaku. Mamy na to trzy niezbite dowody. Nie przez przypadek nasze babcie od lat przygotowują najlepsze przetwory właśnie z polskich owoców, takich jak maliny, porzeczki, jeżyny czy jabłka. Nie bez przyczyny Ogrody Natury czerpią właśnie ...
Nie przez przypadek nasze babcie od lat przygotowują najlepsze przetwory właśnie z polskich owoców, takich jak maliny, porzeczki, jeżyny czy jabłka. Nie bez przyczyny Ogrody Natury czerpią właśnie z tej tradycji, tworząc swoje soki. Bo rodzime owoce dzięki smakowi pojawiały się nawet na królewskich stołach, a niejednokrotnie z kuchni wypierały cenne, zagraniczne przyprawy.

Dowód pierwszy

Przetwory robione z owoców były uważane za przysmak ekskluzywny. Ba, ich produkcją niekiedy zajmowały się najważniejsze osoby w państwie, takie, jak książęta i szlachta. Samodzielnie smażyli oni tradycyjne polskie owoce, takie jak śliwki, jabłka i gruszki, i rozdawali ubogim przy okazji większych świąt. Na co dzień jednak przyrządzane z owoców konfitury, powidła czy napoje, pojawiały się wyłącznie w zamożnych domach. - Nic dziwnego, że i dziś dobre soki, przygotowywane z polskich produktów, są serwowane na stołach podczas rodzinnych uroczystości, gdy chcemy podać gościom coś wyjątkowego – zauważa Anna Pawłowska-Kruzińska z firmy Marwit, właściciela marki Ogrody Natury.

Dowód drugi

Napoje o smaku polskich owoców nie potrzebują dodatku cukru, żeby smakować. W sokach Ogrodów Natury o smakach jabłek, jabłek i żurawiny, jabłek i malin, jabłek i jeżyn oraz jabłek i aronii znajdują się tylko cukry występujące w owocach.

Dzięki temu żywimy się lepiej, niż… niegdyś najważniejsi ludzie w kraju! A to dlatego, że przed wiekami do przetworów z owoców, takich jak soki, powidła czy dżemy, dodawano zatrważającą wręcz ilość substancji słodzących, co też czyniło je wyjątkowo drogimi.

Dowód trzeci

Soki o tradycyjnych smakach, na przykład te z Ogrodów Natury, można dodawać do potraw nie tylko w charakterze napoju, ale nawet… dodatku poprawiającego samo danie. Nie wierzycie? Sami wypróbujcie moc owoców, dodając sok z jabłek do zupy dyniowo-ziemniaczanej, a sokiem z malin polewając sałatę z camembertem.

W ten sposób będziecie czerpać z długoletniej, sprawdzonej tradycji. Bowiem już nasze prababcie pamiętają czasy, gdy chociażby jabłka używane były jako… przyprawa, zastępując zbyt drogi dla niektórych pieprz czy paprykę. Podobnie traktowano maliny, w tym wypadku jednak stawiając nacisk na ich słodki, delikatnie winny smak. Łączono je więc z sałatkami, a nawet z tłustym mięsem wieprzowym czy wątróbką. Z kolei wyjątkowo kwaśną żurawinę – również na zasadzie kontrastu – ze zbyt słodkimi daniami. Ot, chociażby gotując na niej kisiel, w niektórych regionach Polski nadal uważany za jedno z najważniejszych dań… wigilijnych.

Komentarze

Nie jesteś zalogowany! Dodaj komentarz jako użytkownik portalu Dodaj komentarz anonimowo jako gość.


Inne wpisy Business Blog tego użytkownika

  • 2017-08-21 | Komentarze: 0

    Zdrowe przekąski w podróży. Zobacz, czym zastąpić jedzenie ze stacji. Będziesz podróżować wcześnie rano czy w środku dnia? A może w nocy, żeby uniknąć upałów? Sprawdź, jak dobrać zdrową i łatwą do przygotowania oraz przewiezienia przekąskę. Dietetyk Anna Czyż, współp...

    Zdrowe przekąski w podróży. Zobacz, czym zastąpić jedzenie ze stacji

    Będziesz podróżować wcześnie rano czy w środku dnia? A może w nocy, żeby uniknąć upałów? Sprawdź, jak dobrać zdrową i łatwą do przygotowania oraz przewiezienia przekąskę. Dietetyk Anna Czyż, współpracująca z Fundacją Marwit Smak Zdrowia, przygotowała kilka zestawień, dzięki którym unikniesz nudny...

  • 2017-08-09 | Komentarze: 0

    Zdrowe koktajle z sokiem z pomarańczy. Dietetyk poleca trzy przepisy. Chcesz poprawić wygląd skóry? Zmniejszyć uczucie zmęczenia i dodać sobie energii? A może dużo ostatnio trenujesz przed wakacyjnymi wyjazdami i boisz się o odporność? Wypróbuj działania trzech wyjąt...

    Zdrowe koktajle z sokiem z pomarańczy. Dietetyk poleca trzy przepisy

    Chcesz poprawić wygląd skóry? Zmniejszyć uczucie zmęczenia i dodać sobie energii? A może dużo ostatnio trenujesz przed wakacyjnymi wyjazdami i boisz się o odporność? Wypróbuj działania trzech wyjątkowych koktajli z sokiem z pomarańczy Witmar, które skomponowała dietetyk Anna Czyż. - Dzięki zaw...

  • 2017-08-01 | Komentarze: 0

    Witmar wprowadza nowy produkt. O smaku, który wymarzyli sobie klienci. Sok Witmar POMARAŃCZA pojawi się 1 sierpnia w blisko 2000 sklepów w całej Polsce. Będzie czwartym smakiem, dostępnym pod tą marką. – Poszerzamy ofertę, skierowaną do młodych, dynamicznych ludzi, bo...

    Witmar wprowadza nowy produkt. O smaku, który wymarzyli sobie klienci

    Sok Witmar POMARAŃCZA pojawi się 1 sierpnia w blisko 2000 sklepów w całej Polsce. Będzie czwartym smakiem, dostępnym pod tą marką. – Poszerzamy ofertę, skierowaną do młodych, dynamicznych ludzi, bo wiemy, że cenią sobie różnorodność – tłumaczy Maciej Jóźwicki, prezes Marwit Sp. z o.o., właściciel...