Business Blog

Łuska kakaowa do celów nawozowych

2013-07-30 | Wioletta Janicka

Łuska kakaowa do celów nawozowych. Witam wszystkich zainteresowanych tematem łuski kakaowej. Postaram się doprecyzować podane informacje znajdowane w necie. 
1. łuska kakaowa nie jest kolorowa jak na rożnych zdjęciach w necie, jest...
Witam wszystkich zainteresowanych tematem łuski kakaowej. Postaram się doprecyzować podane informacje znajdowane w necie.
1. łuska kakaowa nie jest kolorowa jak na rożnych zdjęciach w necie, jest brązowa- kolor kakao , zainteresowanym prześle zdjęcia na maila
2. łuska kakaowa jest stosowana oprócz celów nawozowych, także na cele paszowe, do produkcji peletów (c. energetyczne), jako ceniony składnik zanęt wędkarskich oraz do produkcji błonnika spożywczego (Panie znają te preparaty)
3. W Polsce łuska kakaowa ma status odpadu z procesu przerobu ziarna kakaowego (prod. czekolad i kakao) , dlatego też nabycie jej w kraju nie jest sprawą prostą - wymagane jest zeezwolenie z ochrony środowiska na odbiór i przetwarzanie łuski (to obostrzenie wymagane jest szczególnie w stosunku do firm, osoby prywatne mogą nabyć łuskę w drobnych ilościach tylko na cele ogrodnicze.
4.Do ciekawostek należy także zaliczyć: tradycje picia naparu z łuski kakaowej z mlekiem , która jest obecna w Niemczech i częściowo u starszych rodaków na Śląsku. Ponadto istnieje w Polsce przekonanie że napar z łuski wspomaga laktacje u kobiet. Łuska w na śląsku znana jest jako kakaoschalle.
5. łuska kakaowa jest sprzedawana w dwóch rodzajach : nawozowa i czysta
6. Jak sama nazwa mówi łuska czysta nie posiada zanieczyszczeń i w celach ogrodniczych jest wykorzystywana na ściólkowanie powierzchni ogrodniczych, tak samo jak korę z tą róznicą że łuska nawozi, stabilizuje wilgoć w glebie i stanowi bariere dla chwastów i ma fajny wyglad i zapach , a kora stanowi tylko osłonę p-chw. ( łuska ze wzgledu na swą czystość i przejściu procesu prażenia i debakteryzacji jest dlatego odpowiednio droższa i trudniej osiągalna.
7. Łuska k. nawozowa jest postacią łuski powstałą po wstępnym oczyszczeniu i sortowaniu ziarna kakaowego i posiada zanieczyszczenia w postaci sznurków, juty, papieru i itp. natural zanieczyszczeń ,w ilości do 2% całej masy łuski. Ale równie dobrze może się zdarzyć że łuska ta będzie zawierać tylko ok. 0,5 % zanieczyszczeń, wszytko zależy od gatunku ziarna kakaowego i kraju z którego na pochodzi np. Ghana czy też Wybrzerze Kości Słoniowej. Zaniczyszczenia te stanowią istotną przeszkodę do użycia w innych celach jak ogrodnicze. Do nawożenia gleby nie stanowi to problemu, gdyż należy wysypac tylko łuskę na ziemię i przciągnąć grabkami. Po za tym wszelkie zanieczyszcznia są naturalne i wraz łuską ulegną biodegradacji. Łuska nawozowa posiada gruszą frakcje niż łuska czysta, barwa i zapach ta sama co czysta. Tą łuskę głównie używa się do przygotowania podłoża pod uprawy warzyw, kwiatów itp. Należe ją przekopać wraz z ziemią na wiosnę lub jesień i tak w kółko. (Łuska czysta tylko do celów dekoracyjnych bo droższa)
8. A teraz najważniejsze , czemu jest taka dobra jako polepszacz glebowy. Głównym atutem łuski jest duża zawartośc błonnika i magnezu i śladowo tłszczu kakaowego. Dzięki zawartości błonnika który posiada właściwości absorbcji wody, przekopana łuska stabilizuje wilgoć w glebie co jest cenne dla naszych upraw. Poprzez powolny rozkład w glebie systematycznie ją nawozi . Dlatego też jest zalecane systematyczne przekopywanie łuski w cyklu wiosna - jesień , tak by stale gleba była zasilana. Luska w zalezności od gleby całkowicie rozkłada się od 1 do 3 lat. Łuską nie przenawozimy gleby. Po ok. 3 latach systematycznego stosowania nalezy glebę dodatkowo zaprawić wapnem lub dolomitem profilaktycznie przeciw zakwaszeniu.
9. Jak wpomniałem wyzej łuską nie przenawozimy gleby - stałe stosowanie łuski wpłynie na jej porowatośc i sypkość. Nawet njagorszą "glinę" można po ok 3 latach "wyrobić".
10. Jeśli zastosowaliśmy łuskę na jesień to efekty będa widoczne już na wiosnę nastepnego roku. Warto zrobić eksperyment np. posadzić część np. pomidorów lub kwiatów na ziemi z łuską i kontrolnie na bez łuski. Satysfakcja gwarantowana - polecam.
11. Wszysko fajnie, ale muszę wspomnień także o minusach stosowania łuski.
Dotyczy to tylko stosowania łuski w dużych ilościach! A więc gdy łuska nam sie powoli rozkłada w ziemi , ku naszemu zdziwieniu a także radości mogą pojawić się w duzych ilościach dżownice które uwielbiają produkty rozkładu łuski, a które to dżownice tak uwielbia nasza gleba. I wszystko jest OK. bo dżownie ostro napowietrzają nam glebę oraz produkuję w niej duze ilości porządanego humusu. Gdzie więc problem? No cóż jeśli w okolicy są gdzieś blisko krety to wiadomośc o takiej wyżerce napewno szybko się rozejdzie.
12. Na koniec najważniejsze , gdzie kupić : W niektórych sklepach ogrodniczych w Niemczech można nabyć woreczek ok. 15 kg za cenę od 9 do 15 euro. W Polsce jak jedna z Pań na forum słusznie wspomniała , Luskę można nabyć w fabrykach czekolady i kakao . Lecz tylko w tych gdzie produkuję się wyroby czek od podstawy czyli ziarna kakaowego . Tak było dawniej i łuske sprzedawał np. Wedel czy też Goplana lub Wawel. Obenie większośc producentów w kraju produkuje nie od ziarna lecz od gotowego półprodktu (miazgi kakaowej) nabywanych w fabrykach specjalizujacych sie w ich produkcji tj. przerbie ziarna kakaowego. Taką firma jest PPC Gryf SA w Szczecinie i tam można nabyć łuskę kakaową lub w wiekszych ilościach prosto u mnie.,
Myślę że wyjaśniłem wszystkie wątki zwiazane z łuską kakaową, jesli nie to prosze pisać ta chetnie odpowiem

Komentarze

  • Witam :) Gdzie i za ile można kupić łuskę kakaową? Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

    Gość: Zofia | 2020-02-23 12:21

  • dodam : do nawożenia ogrodu :)

    Gość: Zofia | 2020-02-23 12:22

Nie jesteś zalogowany! Dodaj komentarz jako użytkownik portalu Dodaj komentarz anonimowo jako gość.


Inne wpisy Business Blog tego użytkownika

  • 2013-03-11 | Komentarze: 1

    kakao. 1 Czy Greckie lub Hiszpańskie kakao jest lepsze od polskiego ? Jeśli chodzi o Grecję i inne kraje - to żaden kraj w Europie nie ma własnego ziarna kakaowego - bo to inna strefa klimatyczna. Ziarno ...

    kakao

    1 Czy Greckie lub Hiszpańskie kakao jest lepsze od polskiego ? Jeśli chodzi o Grecję i inne kraje - to żaden kraj w Europie nie ma własnego ziarna kakaowego - bo to inna strefa klimatyczna. Ziarno kakaowe rośnie tylko w Afryce 75% zbiorów światowych ( WKS, Ghana, Nigeria), Ameryce Południowej i ś...